Jeremić pisao zemljama koje ne priznaju Kosovo

BEOGRAD, 24. decembra 2009. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uputio je u četvrtak pismo šefovima diplomatija zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i pozvao ih da ostanu pri tom načelnom stavu.

Jeremić je u pismu, u kojem iznosi razvoj događaja oko proglašenja nezavisnosti Kosova, podsetio da je Generalna skupština UN tražila od Međunarodnog suda pravde u Hagu da odluči da li je to bilo u skladu s međunarodnim pravom i naveo da je 11. decembra završena ključna faza iznošenja argumenata na sudu.

Navodeći da je to prvi slučaj da Međunarodni sud pravde razmatra legalnost jednostranog pokušaja etničke manjine da se odvoji od članice UN prkoseći njenom ustavu, Jeremić je rekao da će "zaključci Suda proizvesti snažan presedan s dalekosežnim posledicama po celu međunarodnu zajednicu".

Sud bi zato trebalo da radi neometan "političkim pritiscima poput daljih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", naveo je Jeremić u pismu dostavljenom agenciji Beta iz Ministarstva spoljnih poslova. Odluka bi trebalo da bude doneta do 2010. godine i taj period je ključan, naveo je Jeremić dodavši: "Zadržavanje vaše načelne pozicije o ovom pitanju je od najvišeg značaja".

Pogledajte još