Mame, tate, deca i seks

Dve trećine američkih tinejdžera počinju seksualni život pre napunjenih 18 godina. Najnovija opsežno istraživanje " na duge staze" pokazalo je da, kad se adolescenti upuste u riskantnu seksualnu aktivnost, očevi reaguju tako što pojačavaju napore ne bi li nadgledali i kontrolisali svoje "hormonce" - ćerke i sinove.

Istraživanje su obavili stručnjaci sa Boston koledža, Univerziteta Pitsburg i Univerziteta Harvard.

Studija je obuhvatila 3.200 tinejdžera starosti između 13 i 18 godina u periodu od 4 godine. Oni su bili deo učesnika u Nacionalnom dugoročnom istraživanju ponašanja mladih, reprezentativnog uzorka američkih adolescenata. Svake godine, tinejdžeri obaveštavaju istraživače o tome koliko su roditelji upoznati sa njihovim aktivnostima, koliko ih obaveštavaju o prijateljima i vezama uopšte.

U okviru anketiranja, 14-godišnjaci su odgovarali na pitanja o svojim riskantnim seksualnim odnosima, uključujući učestalost snošaja, o broju partnera i eventualnim posledicama nebezbednog seksa.

Rezultati istraživanja pokazali su da su očevi i majke različito reagovali na seksualno ponašanje svoje dece. Kad se pokazalo da su tinejdžeri ušli u riskantne seksualne veze, umesto da se roditelji manje angažuju, kao što se do nedavno događalo, uglavnom su se očevi pomalo panično naglo uključili u "istragu", insistirajući da saznaju što je moguće više o prijateljima i aktivnostima svoje dece.

U isto vreme, majke su sačuvale "hladnu glavu" i bez mnogo uzbuđenja razgovarale sa decom, posebno ćerkama, kojima su, po prvi put, otvoreno pričale o sopstvenim prvim seksualnim iskustvima i ukazivale im na rizike preranog i, posebno, nebezbednog seksa.

Ovi rezultati su u potpunoj suprotnosti sa pokazateljima ranijih istraživanja u kojima je utvrđeno da su roditelji negativno reagovali ali da su se, posle ovih spoznaja, manje angažovali u kontroli dečjeg ponašanja.

Istraživanje je takođe identifikovalo učešće porodice kao neke vrste "zaštitnice". Posebno je ustanovljeno da će se tinejdžeri, koji učestvuju u uobičajenim, rutinskim porodičnim događajima, kao što zajednički obedi ili "akcije" u uređivanju vrta ili spremanju kuće, mnogo ređe upuštati u rizične seksualne odnose.

U isto vreme, utvrđena je "uzvratna linija" ponašanja: tinejdžeri koji svesno izbegavaju riskantan seks, mnogo češće sa zadovoljstvom učestvuju u porodičnim aktivnostima - zaključak je istraživača.

"Istraživanje je osvetlilo složenu igru u odnosima između roditelja i njihove dece, adolescenata", naglasila je Rebeka Levin-Koli, profesorka obrazovne i primenjene psihologije na Boston koledžu.

"Uzimajući u obzir primetan negativni potencijal posledica riskantnih seksualnih odnosa u adolescentnom uzrastu, rezultati istraživanja trebalo bi da pojačaju roditeljsku kontrolu ali i aktivno angažovanje u uspostavljanju odnosa poverenja i otvorenosti između roditelja i dece", zaključila je profesorka Levin-Koli u izjavi za časopis "Sajens".

Istraživanje je delimično finansirao i Nacionalni institut za dečje zdravlje i humani razvoj "Junis Šrajver Kendi". 

(FoNet)
BOSTON/PITSBURG, decembar 2009. 

Pogledajte još