Manastir otvara vrata

VRANJE - Preduzmljiva Surduličanka Sunčica Miljković, posle dugogodišnjeg rada u inostranstvu, rešila je da zarađeni novac uloži u razvoj turizma na jugu Srbije. Od Eparhije vranjske zakupila je konak manastira Sveti Prohor Pčinjski, uložila novac u renoviranje ovog zdanja koje će ovih dana biti otvoreno za sve ljubitelje verskog turizma. 

- Konak je zakupljen na 15 godina. Uložili smo znatna sredstva u renoviranje restorana, kuhinje, soba, apartmana, trpezarije, spavaćih soba. Za Novu godinu konak će posle osmogodišnje pauze biti ponovo otvoren za posetioce - kaže Miljkovićeva. 

Ona planira da se bavi i proizvodnjom ekološke hrane, a animiraće i lokalno stanovništvo da ponovo počne da se bavi starim, zaboravljenim zanatima. Ima ideju da ovde organizuje i Pčinjsko kulturno leto. 

- Uskoro bi trebalo da proradi i manastirska vodenica, kao i mini-elektrana na reci Pčinji, koja teče uz manastirske zidine. Mislim da će turisti imati šta da vide - veruje Miljkovićeva. 

A da će zaljubljenici u srpsku tradiciju imati šta da vide, garantuje i hiljadugodišnja istorija manastira Sveti Prohor Pčinjski, koja ga svrstava u red najstarijih srpskih svetinja. Više puta je razaran i podizan iz pepela. Stradao je od osmanlijske ruke, ali i od zemljotresa. Jedna od najznačajnjih obnova zasluga je kralja Milutina, koji je početkom 14. veka angažovao slikare da ukrase svetinju. Manastir su posle Kosovske bitke razorile Osmanlije, ali je ponovo obnovljen krajem veka i oslikan freskama. Poslednji put revitalizovan je devedesetih godina prošlog veka. 

VRAĆEN CRKVI 

Konacima je od kraja devedesetih godina minulog stoleća gazdovala Bujanovačka banja "Vrelo". 

- U sastavu eparhije su ponovo od 2001. Novi zakupac se obavezao da će poštovati manastirski poredak. Manastir radi kao kulturno-prosvetni centar u okviru koga je bogoslovska škola i prepisivačko-iluminatorska radionica - kaže Vladan Milutinović, sekretar Eparhije vranjske.

Izvor: Novosti
28. decembar

Pogledajte još