Svetska banka: U Srbiji skoro 700.000 nezaposlenih

BEOGRAD, 29. marta 2007. (Beta) - U Srbiji je krajem 2006. godine bilo 693.000 nezaposlenih, ističe se u studiji Svetske banke koja je u četvrtak predstavljena u Beogradu, dok se stopa nezaposlenosti procenjuje na 21,6 odsto, što je za 0,2 procentna poena manje nego 2005. godine.

Na predstavljanju studije Svetske banke o proceni tržišta rada u Srbiji, predstavnik te institucije Mihail Arandarenko je izjavio da je stvarni broja nezaposlenih u Srbiji određen na osnovu preliminarnih rezultata ankete o radnoj snazi Zavoda za statistiku Srbije.

Autor studije Gordon Bečerman rekao je da se problem nezaposlenosti u Srbiji može rešiti stvaranjem uslova za rast i razvoj privatnog sektora, koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

On je istakao da je Srbija, sa oko 51 odsto zaposlenih odraslih osoba, daleko ispod granice od 70 odsto koju je preporučila Evropska unija, a da u ukupnom broju nezaposlenih oko 80 odsto posao traži duže od godinu dana.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Kerolin Jungr kazala je da bi nova srpska vlada trebalo da prihvati pristup sveobuhvatnog jačanja makroekonomske, investicione i fiskalne politike.
Preporuka Svetske banke za efikasano rešenje nezaposlenosti je, istakla je Jungr, da se obezbedi makroekonomska stabilnost, poboljša investiciona klima, reformiše politika tržišta rada i obrazovanja, kao i da se obezbedi bolja socijalna zaštita nezaposlenih.

Pogledajte još