fbpx

EP: Najbolje rešenje - nadzirani suverenitet Kosova

BRISEL, 29. marta 2007. (Beta) - Evropski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju u kojoj ocenjuje da je "suverenitet nadziran od međunarodne zajednice" najbolje rešenje za status Kosova.

Takvim rešenjem bi se "jamčila stabilnost i zaštita svih zajednica na Kosovu, kao i autonomni dugoročni ekonomski i društveni razvoj", navodi se u tom dokumentu.

U rezoluciju je ovakav stav unesen amandmanom, koji je podneo holanski poslanik Jost Lagendejk, iako u predlogu rezolucije, usaglašenoj od političkih grupa u Spoljnopolitičkom odboru EP, nije stajala nikakva odrednica o budućem statusu Kosova.

U rezoluciji se daje podrška "sveukupnom predlogu za rešenje statusa Kosova, koji je podneo (izaslanik UN Marti) Ahtisari" i podvlači da svako rešenje za budući status kosova mora biti saglasno međunarodnom pravu.

Takođe se pozivaju "posebno stalne članice Saveta bezbednosti UN da odigraju konstruktivnu ulogu, tako da obe zainteresovane strane pruže dokaze o savitljivosti, i da usvoje trajno rešenje bez ikakvih nejasnoća za Kosovo", koje bi odslikavalo i Ahtisarijeve predloge.

Evropski parlamentarci izražavaju nadu da će na temelju tog predloga Savet bezbednosti UN brzo usvojiti rezoluciju koja će zameniti rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

EP smatra da Kosovo treba da ima pristup međunarodnim finansijskim organizacijama, da "međunarodno prisustvo jamči za multietničko obeležje Kosova i zaštiti interese i bezbednost srpskog i romskog stanovništva i ostalih etničkih zajednica".

Međunarodna misija, takođe, treba da obezbedi izgradnju efikasnih institucija za celo stanovništvo Kosova, "koje treba da deluju na temelju pravne države i osnovnih demokratskih pravila".

U rezoluciji se navodi da statusno rešenje mora omogućiti Kosovu da se uključi u Evropu, "što će vremenom dovesti do odnosa međuzavisnosti sa susedima".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.