Batić traži oštrije kazne za silovatelje

BEOGRAD, 30. decembra 2009. (Beta) - Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić podneo je Skupštini Srbije predlog za izmenu Krivicnog zakonika kojim traži oštrije kazne za silovanja među kojima i hemijsku kastraciju za one koji su to delo učinili više puta, saopšteno je u sredu iz te stranke.

Batić predlaže zatvorske kazne za razne oblike silovanja u rasponu od 10 do 40 godina, a za višestruke povratnike silovatelje i pedofile i mera bezbednosti hormonske kastracije.

Batić je predložio i izmene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija kojim predlaže uvođenje javnog registra silovatelja i pedofila za višestruke povratnike i mikročipovanje da bi se u svakom momentu moglo pratiti njihovo kretanje.

U saopštenju je navedeno da će DHŠ organizovati početkom januara okrugli sto u vezi sa uvođenjem u krivično zakonodavstvo mere hormonske kastracije na koji će pozvati predstavnike svih parlamentarnih stranaka, Ministarstva pravde, MUP-a, ugledne pravnike, kriminologe, penologe, psihijatre kao i predstavnike međunarodnih instutucija.

Pogledajte još