Predstavljen program 14. Beogradskog festivala igre

Konferenciju je najavila i pozdravila Maja Gojković, predsednica Skupštine, a nastavio Oskar Benedikt, zamenik šefa EU Delegacije u Srbiji, koji je prisutnim novinarima predstavio važnost i mesto Beogradskog festivala igre na evropskoj plesnoj sceni, njegov značaj za lokalnu zajednicu, kao i entuzijazam organizatora da se najbolja evropska i svetska produkcija umetničke igre predstavi u Beogradu i Novom Sadu.

Aja Jung, direktorka festivala, predstavila je glavni program ovogodišnjeg festivala i zahvalila se institucijama i sponzorima, kao i medijima na prijateljskoj i profesionalnoj saradnji tokom priprema festivala. Baletske kompanije i trupe savremene igre koje će učestvovati na narednom festivalu, predstavili su ambasadori Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Švajcarske, Holandije, SAD, Hrvatske, Izraela i Finske. Na konferenciji je govorio i Dejan Turk, direktor kompanije Vip mobile, koja je generalni sponzor Beogradskog festivala igre već deset godina zaredom.

Pod sloganom "Velika igra", jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu, u okviru svog četrnaestog izdanja od 24. marta - 11. aprila, predstavlja publici izuzetan izbor naslova. Ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, sa radovima 20 renomiranih koreografa, biće predstavljeno u Beogradu i Novom Sadu. Deo manifestacije je i revija filmova Dani igre u Kinoteci, brojne radionice, majstorski kursevi i izložbe, kao i gostovanje predstave "Brodski/Barišnjikov" u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova (23, 24 i 25 april).

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao prestižna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove i ispisuju istoriju plesne scene, mesto gde se otkrivaju nove produkcije, i sa podjednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa određuje poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih plesnih formi, koreografskih rukopisa i estetike, istovremeno unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja.

Otkrivajući umetničku igru kroz njene vrhunske domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku. Tako je od osnivanja predstavljeno preko 300 radova poznatih koreografa, dok poslednjih godina svako izdanje prati oko 22.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Istovremeno, festival pruža ogromnu podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetničkih oblasti. Dragocene informacije i kontakti sa inostranim trupama, otvorile su vidike, mogućnost stipendiranja i angažmana mladim igračima, dok su uspešne komade na domaćoj sceni ostvarili upravo inostrani koreografi koje je festival predstavio.

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica, kao i Grada Beograda. Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je kontinuirana saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu. Ove godine, dve baletske kompanije će u Novom Sadu nastupiti pod pokroviteljstvom predsednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića.

Na samom početku, Festival je osvojio nagradu Fonda Jelena Šantić, a UNESCO ga je proglasio vodećim kulturnim projektom Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku plesnu alijansu (WDA ITI UNESCO). Godine 2011., festival je realizovan pod pokroviteljstvom Predsednika Republike, i dobio priznanje Zvezda Beograda od Agencije za Evropske integracije. Berlinski časopis Ballet Tanz, je 2012. godine najavio Beogradski festival igre kao "najreprezentativniju manifestaciju starog kontinenta" i "plesnog trendsetera". Deseta edicija manifestacije obeležena je predstavljanjem monografije Decadance u izdanju Službenog glasnika. Pet godina zaredom, Beogradski festival igre se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, a od svoje dvanaeste edicije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Kao glavni partner Beogradskog festivala igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan "Komunikacija u pokretu", oslikava snagu desetogodišnje saradnje. Kroz različite projekte, među kojima su najznačajniji nagrada "Vip poziva" i priznanje "Vip iskorak", kao i projekat za mlade "Vip talenti", Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji.

Dugogodišnju naklonost i važnu podršku realizaciji programa pruža Societe Generale banka, koja je i ove godine pokrovitelj, u nastojanju da vrhunske umetničke domete učini dostupnim domaćoj publici. Dragocena je i podrška brenda Nivea, koga odlikuje kvalitet, poverenje potrošača, duga tradicija i ulaganje u proverene vrednosti, dok su tradicionalni i novi prijatelji: kompanija Nestlé Adriatic sa svojom daleko poznatom robnom markom NESCAFÉ, Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, HEINEKEN Srbija, Vahali Production Services, Tikkurila, Fashion & Friends, Planmeca, advokatska kancelarija Karanović & Nikolić, kompanija Star Import generalni distributer za Mercedes-Benz vozila, Marbo Product članica PepsiCo grupe sa brendom Pardon, hotel Hyatt Regency Beograd, Telegroup, saobraćajno preduzeće Lasta, i drugi.

(old_image)

Pogledajte još