Vinska mapa Srbije

U Srbiji ima pedesetak malih vinarija koje imaju mogućnosti za ulaganje u izgradnju smeštaja. Država je spremna da kreditiranjem podstiče ovaj oblik turizma, a turističke organizacije prave vinske mape po Srbiji.

Prema podacima Udruženja vinogradara i vinara Srbije oko 50 malih vinarija ima mogućnosti za ulaganja u izgradnju soba, apartmana i sala za prihvat turista. Međutim, za sada samo tri podruma u Hajdukovu kod Subotice, u Tršcu u Župi i u Gudurici kod Vršca, nude prenoćište i hranu onima koji žele da probaju dobro vino i tu se zadrže dan ili dva. 

"Bavimo se proizvodnjom vina, u sklopu podruma. Imamo vinsku salu koja prima 40 do 50 gostiju. Da bi upotpunili svoju ponudu mi smo napravili dva dvokrevetna apartmana sa trpezarijom. Za sada to nije previše eksponirano, mada mislim da će razvojem turizma ti apartmani imati svoju funkciju", rekla je Sonja Joić iz podruma "Selektra" u Gudurici kod Vršca.

Ljiljana Čerović iz Turističke organizacije Srbije kažu da prave vinsku mapu, gde će biti predstavljeno osam regiona u kojima se najviše proizvodi grožđe i vino i dodaje da su to vinski putevi Palića, Fruške gore, Vršca, Smedereva, Topole, Negotina, Knjaževca i Župe.

U Ministarstvu ekonomije nude sredstva vinogradarima, vinarima i ugostiteljima za ulaganje u vinski turizam.

"Davali smo povoljne kredite svima onima koji su na putevima vina želeli da naprave dobar ugostiteljski objekat, pre svega smeštaj, uz to i za ishranu posetilaca", rekao je Goran Petrović, državni sekretar za ekonomiju.

Slovenci su odavno razvili vinske puteve gde nude hranu, smeštaj i kvalitetno vino, od čega imaju i značajnu zaradu. Plan je da ovaj oblik turizma i Srbiji donese dobre prihode. 

Izvor: RTS
04. januar

Pogledajte još