Mesić u Prištini

PRIŠTINA, 08. januar 2010. (FoNet) - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić boravi danas u poseti Kosovu, gde će, prema najavama, biti dočekan uz najviše državne počasti.

Kako prenosi BBC, njegov domaćin, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, uručiće mu Zlatni orden nezavisnosti, dok će odlukom Skupštine opštine Priština biti proglašen za počasnog građanina glavnog grada Kosova.

Dopisnik BBC iz Prištine je naveo da je pred dolazak Mesića grad okićen zastavama Kosova i Hrvatske, dok su na glavnim raskrsnicama postavljeni bilbordi sa Mesićevim likom. Posmatrači primećuju da se Priština potrudila da hrvatskog predsednika dočeka svečanije nego bilo kog drugog državnika
iz regiona.

Lokalni mediji navode da albansko rukovodstvo Kosova time želi da se zahvali Zagrebu zato što je pred Međunarodnim sudom pravde branio legalnost odluke o jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu u razgovoru za BBC kaže da se u Prištini Mesić doživljava kao "veliki prijatelj Kosova" i da je Hrvatska, zajedno sa Mađarskom i Bugarskom, bila među prvim zemljama regiona koje su priznale nezavisnost.

Hrvatskog predsednika, kome uskoro ističe drugi i poslednji mandat na čelu zemlje,u Prištini će, osim Fatmira Sejdiua, primiti i premijer Hašim Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

Mesić će se obratiti i poslanicima skupštine Kosova, a u večernjim satima će posetiti mesto Janjevo u kojem je do NATO intervencije 1999. godine živelo nekoliko hiljada Hrvata, a danas ih je ostalo svega nekoliko stotina.

Prvobitno je bilo planirano da Mesić na Kosovu boravi u četvrtak, ali je poseta pomerena za jedan dan, kako se ne bi poklopila sa Božićem po julijanskom kalendaru. BBC navodi da je Beograd osudio posetu Mesića, a Spahiu je rekao da negativna reagovanja Srbije smatra nepotrebnim.

Spahiju je ocenio da Beograd u slučaju Mesića protestuje glasnije nego u slučaju drugih državnika iz regiona koji su posetili Kosovo, zato što Mesić odlazi sa položaj, pa negodovanje ne može da dovede do pogoršanja odnosa između Beograda i Zagreba.

Pogledajte još