Šerlok Holms

Da li su prevelika očekivanja od trojke Riči-Dauni-Lou prosečnu zabavu pretvorili u razočarenje na samom startu 2010?

Prvi signali da će post-Madona (izlečeni!) Gaj Riči svratiti u Ulicu Bejker, potpuno su raspametili sve fanove ovog reditelja čiji kultni status, čini se, posebnu težinu poseduje upravo u Srbiji.

Brzi uspeh nakon “Dve čađave dvocevke“ (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) i “Sneča” (Snatch), tipičnog bezobraznog engleskog dečaka koji ne veruje u formalno obrazovanje, doveo je u naručje “kraljice popa”, ali i do nekoliko sledećih ostvarenja koji su ga srozali na nivo “muža”.

Međutim, “Šerlok Holms” (Sherlock Holmes) je trebalo da bude taj kultni britanski junak koji će Ričija izvući iz prošlosti i vratiti u “akciju”. Posebno sa omiljenim kul talentima Robertom Daunijem Džuniorom (RDJ) i Džudom Louom kao Holmsom i Votsonom.

Ali, desilo se…

Da, nažalost, desilo se da smo od fenomenalne kombinacije obožavanog detektiva, šmekerskog reditelja i dva neverovatna glumačka talenta dobili gledljivu, ali ipak samo prosečnu akcionu avanturu.

Dok angažuje sve svoje deduktivne moći da bi se izborio sa zlim silama lorda Blekvuda (Mark Strong), Holms (RDJ) se publici po prvi put dokazuje kao bokser, zavodljivi, duhoviti akcioni junak koji se isprlja, zakrvavi lice, zbuni se, greši, pokazuje slabosti... A doktor Votson (Lou) daleko je od uštogljenog najodanijeg Holmsovog prijatelja… Riči ga vidi kao snažnog bivšeg vojnika, koji ume da uzvrati udarac i na divan način ne može da se odvoji od svog prijatelja, koji mu, uostalom, to i ne dopušta.

(old_image)Holmsov i Votsonov odnos po Ričiju je bromance (muška romansa) ravan onima iz filmova ekipe Džuda Apatoua. To je apsolutno neodoljivo. Aplauz!

Takođe, aplauz zaslužuje i pretvaranje junaka iz fotelja u akcione junake. Samo još da je to urađeno do kraja, s još više rizika, onda bismo presretni rekli: Bravo Riči, imaš petlju!

Međutim, malobrojnim pravim potezima koji osvežavaju dosadan klasičan tretman junaka Artura Konana Dojla, fali još više Ričijevog bezobraznog humora u najmračnijim trenucima zbog koga i jeste omiljeni reditelj mnogih. Fokus na akciju, koja je na momente čak besmislena, odveo je film daleko od detektivskog, a samo naizgled blizu modernoj avanturi. A previše je blizu i ivica ponora previše napadno docrtanog starog Londona i junaka koji samo što ne postanu ne-kul karikature.

RDJ + Lou

Odluka da dva možda najveća šmekera sa A-liste glumaca uđu u ring sa teškim zadatkom pretvaranja klasičnih u moderne junake sa old school twistom – potpuno je bez greške. Iako se RDJ previše trudio, a Lou malo zbunio. Ma, njima je sve oprošteno.

Samo, gledajući ih zajedno, jedna misao proleti: hm, a šta bi bilo kada bi se uloge zamenile?! Oduvek sam Loua videla kao Holmsa… A i to bi sprečilo RDJ da izgara u pokušajima da bude nezaboravan u ovoj ulozi.

Moćnom dvojcu pomoćnici su Rejčel Makadams kao Ajrin Adler i Mark Strong kao lord Blekvud. I da, to su – pomoćnici. Mada, oni koji su časno uradili svoj posao.

Očekivali smo da Riči dovede Dojla do ludila, a da RDJ i Lou zapale ekran. Desila se poluzanimljiva akcija, poznata priča sa dodatkom šupljina i… pa, nada da će nastavak (više nego očigledno da se na to računa!) biti bomba koju želimo od ove magične trojke (pogledajte dendi momke na fotografiji sa seta kao dokaz naših očekivanja). 

Katarina Milovanović

Pogledajte još