Obolelo 666, umrlo 66

BEOGRAD, 11. januar 2010. (FoNet) - Prema podacima Instituta Torlak, do 10. januara ove godine, u Srbiji je obolelo 666 osob, registrovano 66 smrtnih ishoda, a vakcinisane su
109.542 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije.

Od 666 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem, a najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

Na bolničkom lečenju nalazi se 413 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 20 na respiratoru.

Oboleli su sa područja grada Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Inđije, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Aranđelovca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca i Vranja.

Takođe, slučajevi novog gripa registrovani su i na području Vršca, Valjeva, Arilja, Bajine Bašte, Prokuplja, Zemuna, Kikinde, Ade, Sombora, Obrenovca, Bele Crkve, Golupca, Alibunara, Vršca, Kovina, Novog Bečeja, Žablja, Žitorađe, Gračanice, Zrenjanina, Pećinaca, Bečeja, Priboja, Bačke Palanke, Zaječara, Prijepolja, Požarevca, Subotice, Preševa, Aleksandrovca, Malog Iđoša, Bača, Rume i Šapca.

Najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u ovom periodu su osobe uzrasta 30–64 godine.

Prijavljene su epidemije pandemijskog gripa među stanovništvom Južnobačkog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Severnobačkog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga, kao i u Kraljevu, Požegi, Užicu, Paraćinu, Ivanjici i Beogradu.

Epidemije su proglašene u školskim kolektivima u Nišu i Kragujevcu, ali i u ustanovi za osobe ometene u razvoju u Aleksincu.

Na osnovu raspodele koje je Institut za javno zdravlje Institutu za virusologiju na Torlaku, izvršena je distribucija 259.780 doza vakcine protiv pandemijskog gripa.

Prema podacima Instituta i zavoda za javno zdravlje, u periodu od 17. decembra 2009. do 10. januara 2010. godine, na teritoriji Srbije vakcinisane su 109.542 osobe.

Najveći udeo među vakcinisanim, 67,4 odsto, čine osobe sa hroničnim oboljenjima, među njima najviše je osoba sa hroničnim kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i gojaznošću i hroničnim plućnim bolestima.

Učešće zdravih osoba među vakcinisanim iznosi 23,4 odsto, a zdravstvenih radnika 4,6 odsto, dok Ostale kategorije - zaposleni u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice čine 4,6 odsto vakcinisanih, kaže se u saopštenju.

Pogledajte još