Italija u problemima zbog rasizma na utakmicama

RIM, 11. januara 2010. (Beta-AP) - Italija se suočava sa rasizmom na fudbalskim stadionima, a ministar unutrašnjih poslova te zemlje i predsednik Fudbalskog saveza (FIGC) ne mogu da pronađu zajedničko rešenje.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Maroni zatražio je od FIGC da "natera" sudije da prekinu utakmice kada dođe do vređanja na rasnoj osnovi učesnika takmičenja. Međutim, predsednik FIGC Đankarlo Abete navodi dokument iz ministarstva unutrašnjih poslova koji propisuje da bezbednosni zvaničnici donesu odluku o prekidu mečeva.

Razgovori su započeti zbog rasističkih uvreda navijača Kjeva i Intera na prošlonedeljnoj utakmici.

Navijači Kjeva vređali su napadača Intera Marija Balotelija, koji je poreklom iz Gane, dok su navijači milanske ekipe vređali fudbalera Kjeva Brazilca Lusijana.

"Mislim da bi FIGC trebalo da usvoji veoma stroga pravila. Čak iako postoji i najmanji nagoveštaj o rasističkim uvredama sudija bi odmah morao da prekine utakmicu", rekao je Maroni.

"Dokument koji Abete navodi propisuje da direktor obezbeđenja može da prekine utakmicu ako uvrede na rasnoj osnovi uzrokuju probleme po bezbednost navijača. Ali, tražim od Saveza da dozvole sudijama da prekinu mečeve, čak i ako ne postoji opasnost po bezbednost na stadionima", dodao je on.

Međutim, Abete smatra da je to prevelika odgovornost za sudije.

"Sudije bi trebalo da odmah uoče prekršaje, bez pomoći video snimaka, da slušaju navijače i procene da li je bilo uvreda na rasnoj osnovi, a sada se od njih traži da na svoju ruku prekinu utakmicu", rekao je Abete.

Pogledajte još