NIJE GOTOVO: Srbija tuži UEFA

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle odluke UEFA da Fudbalski savez Kosova bude primljen u tu organizaciju, Đurić i Udovičić su poručili da je tom odlukom pogaženo pravo, bačen pod noge Statut UEFA, a sport stavljen u funkciju politike.

Đurić je rekao da će država pomoći Fudbalskom savezu Srbije kako ta odluka ne bi prošla glatko i onako kako su zamislili separatisti, javlja Tanjug.

Ta odluka, prema njegovim rečima, mogla bi da se ispostavi kao uvod u nove podele u kući evropskog fudbala, da otvori mnoga druga pitanja, budući da već postoji interesovanje saveza drugih teritorija za članstvo u toj organizaciji.

„Ovo otvara Pandorinu kutiju”, rekao je Đurić, navodeći da Srbija na svojoj strani ima 24 države koje su direktno bile protiv ulaska Kosova u UEFA i još dve koje su bile uzdržane.

Đurić je naveo da i činjenica da je 11 država koje su priznale Kosovo danas glasalo protiv odluke UEFA govori da je svest sportista i sportskih saveza na visokom nivou.

Kako je dodao, protivnička strana je izgubila jer nije uspela u težnjama da se promeni statut UEFA u kome i dalje stoji da samo članice UN mogu da budu članice te organizacije.

To je glavni argument, uveren je Đurić, zbog koga odluka mora da padne u Lozani.

Đurić je naglasio da će svi naši klubovi sa Kosova i Metohije nastaviti da se takmiče u okviru Fudbalskog saveza Srbije, a najavio je da će država nastaviti da ih pomaže.

„Imaju iluziju ako ikad pomisle da ćemo prestati da se borimo. Nikad nećemo izgubiti dok se borimo”, istakao je Đurić.

Udovičić je naveo da odluka UEFA otvara Pandorinu kutiju, ali i neke nove apetite i ruši sve principe za koje se UEFA borila.

„Iskoristićemo sve, pa i lične kontakte, kako bi se ova odluka opovrgla”, rekao je Udovičić, navodeći da se sad očekuju pregovori na visokom nivou po tom pitanju.

Današnjom odlukom, prema njegovim rečima, gubi sport i to je konkretna poruka da politika postoji u sportu na međunarodnom nivou.

Upitan da li će eventualno Srbija bojkotovati takmičenja, Udovičić je rekao da nije ni vreme ni mesto da se takve odluke prejudiciraju.

I za Udovičića je zaustavljanje menjanja Statuta UEFA pokazatelj da je Srbija na dobrom putu i da ima podršku, kao i da je to početak dalje borbe.

Fudbalski savez Kosova postao je danas 55. član Evropske fudbalske unije (UEFA), posle tajnog glasanja na Kongresu u Budimpešti, iako prethodno nije promenjen Statut UEFA.

Kosovo je primljeno prostom većinom glasova jer je, od 54 članice, dobilo 28 glasova. Protiv su bila 24 saveza.
Dačić: Odluka – rezultat političkih pritisaka

Prijem Kosova u UEFA je evidentno odluka političke prirode i rezultat velikog pritiska politike, ocenio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ponovivši istovremeno da Srbija neće priznati Kosovo.

„Prijem Kosova u UEFA samo još jedna opomena na činjenicu da živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila. I da Srbija mora da se realno i racionalno odnosi prema toj činjenici da je moguće da se u slučaju Kosova krši čak i Statut UEFA samo da bi se ostvarila obećanja sponzora kosovske nezavisnosti”, navodi Dačić.

Prema njegovim rečima, na nama je da se borimo za što bolju poziciju u tom svetu, za nove i stare prijatelje, za podudarnost naših i tuđih interesa, i, u svemu tome, naravno, za konzistentnost naše politike, koja u jednoj stvari sigurno neće praviti kompromise.

„Mi sami nećemo priznati Kosovo. Sve ostalo je, kao što smo i danas videli – moguće”, ističe Dačić.

„Fudbalskom savezu Srbije ostaju pravna sredstva osporavanje ove nestatutarne odluke pred sudom, ali je evidentno da je ova odluka političke prirode i rezultat velikog pritiska politike, u čemu, ipak, nisu u potpunosti uspeli, jer Kosovo od 54 članice nije priznalo samo 16 zemalja, a dobili smo 24 glasa, dok za Kosovo nije glasalo čak deset članica iz zemalja koje su priznale Kosovo”, zaključio je Dačić.
Mutko: Bili smo protiv Kosova, ali poštujemo odluku UEFA

BUDIMPEŠTA– Ruski ministar za sport Vitali Mutko izjavio je da je njegova zemlja glasala protiv članstva Kosova u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA), ali da poštuje odluku Kongresa.

„Rusija nije podržala odluku Kongresa da se pridruži Kosovo UEFA. Ipak, ovo je demokratija i odluka većine i ona mora da se sprovodi”, rekao je Mutko novinarima u Budimpešti.
Delegacija BiH uzdržana na glasanju o prijemu Kosova u UEFA

BUDIMPEŠTA– Delegacija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine tokom današnjeg glasanja o prijemu kosovskog saveza u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) na Kongresu u Budimpešti bila je uzdržana, prenosi Anadolija.

„Bili smo uzdržani jer su tako od nas tražili iz Fudbalskih saveza Srbije i Kosova. I da nisu to tražili, mi bismo bili uzdržani, jer je to stav Bosne i Hercegovine kao države u glasanjima u svim međunarodnim organizacijama o pitanjima koja se odnose na Kosovo”, rečeno je iz delegacije FS BiH.

Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo zbog različitog stava po tom pitanju između Federacije BiH i Republike Srpske.

Izvor: Politika