U privatnim rukama 50 medija

BEOGRAD, 13. januar 2010. (FoNet) - U Srbiji je u poslednjih šest godina privatizovano 50 elektronskih i štampanih medija, dok je 51 preduzeće ostalo neprodato, kažu za Danas u Agenciji za privatizaciju.

Kako navode, rok za završetak privatizacije javnih, odnosno državnih preduzeća, ne postoji, ali se očekuje da će najveći broj lokalnih medija biti privatizovan tokom ove godine.

U Agenciji za privatizaciju dodaju da je Vlada usvojila zaključak, kojim se odlaže privatizacija lokalnih elektronskih medija, koji emituju program na jezicima nacionalnih manjina, dok se ne usvoje izmene Zakona o radiodifuziji.

Trenutno je prekinut postupak privatizacije 39 medija na jezicima nacionalnih manjina, navode u Agenciji za privatizaciju.

Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije, rekla je za "Danas" da do kraja marta očekuje završetak strategije razvoja medija, koja će ukazati na moguća rešenja problema koji su se pojavili tokom privatizacije.

Ona navodi da su neke opštine zatražile da pojedini mediji ostanu neprivatizovani, odnosno da ostanu na opštinskom budžetu.

Prema njenim rečima, tokom privatizacije uočeni su mnogi problemi, pa su tako određeni privatizovani mediji otišli u stečaj, kao što je bio slučaj sa Ibarskim novostima, dok su drugi izgubili na kvalitetu.

Miroljub Radojković, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže da proces privatizacije lokalnih medija u našoj zemlji ukazuje na to da su ova glasila zapravo "roba koja nema kupca" i da vlada "opšta zbrka".

Prema njegovoj oceni, Ministarstvo kulture "ne zna šta da radi po pitanju privatizacije" i zato "kupuje sebi vreme praveći strategiju razvoja medija".

Pogledajte još