IZNENAĐENJE ZA SVE: Nataši Bekvalac uvalili PITONA

On otkriva da je Beograd leglo trgovine opasnim i zabranjenim životinjama i da malobrojni odgajivači uz blagoslov države zgrću ogromne pare, jer jedan burmanski piton, koji je u Srbiji zabranjen za razmnožavanje od 2010, na crnom tržištu vredi od 500 do 800 evra.Buha za „Alo“ otkriva da poseduje mladunče zabranjenog burmanskog pitona i da bi bio spreman da skoči sa terase trećeg sprata zajedno s njim ako bi mu inspekcija banula na vrata!

– Imam bebu burmanskog pitona, koja se izlegla prošle godine. Ta zmija ne bi mogla da dobije papire, jer je kod nas svrstana u opasne vrste i njeno razmnožavanje je zabranjeno još 2010. godine. Međutim, trgovina cveta i svi primerci ove vrste su posle 2010. godine prodati na crno. Ja sam burmanca dobio od Predraga Radosavljevića iz Beograda. Čuvam ga kao kućnog ljubimca i ne razmnožavam ga, ali ga ne bih dao inspekciji. Peđa ih razmnožava, jer ima podršku, koja najverovatnije uzima pare. Interesantno je da njega inspekcija ne dira, iako krši zabranu javnog izlaganja burmanskog pitona. On snima reklame sa tom zmijom i iznajmljuje je pevačicama za spotove, a skoro je i Nataši Bekvalčevoj za to uzeo pare. To zna i CITES, nadležan za suzbijanje krijumčarenja, ali ćuti! – kaže Damir Buha i potvrđuje da je sarađivao sa Radosavljevićem, ali da su se nedavno posvađali.

– Ceo život radim poslove u vezi sa životinjama. Ranije sam ih i švercovao, jer sam uvek voleo da imam neku novu vrstu. To više ne radim, jer imam ženu i tri ćerke. Žena i ja smo prodavali životinje za Peđu, jer sam šest meseci bio bez posla, a trebalo je hraniti troje dece i plaćati kiriju od 150 evra mesečno, kao i režije i hranu. Saradnju smo prekinuli, jer nije bio korektan. On odgaja najmanje 500 zmija godišnje, a samo manji broj prijavi Ministarstvu poljoprivrede, dok većinu proda na crno. Interesantno je da samo on dobije papire za prodaju zmija. U Srbiji bar 25 ljudi ima odgajivačnice i podneli su molbe CITES-u za prodaju dozvoljenih vrsta pitona, ali imaju zabranu, dok Peđa jedini ima dozvolu za prodaju – tvrdi Buha.