E-novinama preti gašenje usled pritisaka

NOVI SAD, 14. januara 2010. (Beta) - Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je u četvrtak da bi gašenje regionalnog internet portala E-novine značilo još jedan udar na slobodnu reč i ocenilo da je taj medij izložen "političko-tajkunskim" pritiscima.

NDNV je optužio "monopolističke marketinške agencije, koje su u stvarnom ili prikrivenom vlasništvu ljudi bliskih vrhu političke i ekonomske moći" da "ucenjuju" medije u Srbiji.

"Te agencije, sada je to već javna tajna, ucenjuju osiromašene medije. Ucena se odvija vrlo jednostavno: ukoliko mediji pišu po ukusu političkih moćnika i tajkuna, onda imaju šanse da dobiju novac od oglašavanja. Ukoliko se drznu da pišu kritički o političkim veličinama ili o poreklu novca domaćih tajkuna, sledi sofisticirana cenzura: neće biti oglasa za takve medije", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je u Srbiji danas na sceni "partitokratsko medijsko jednoglasje", koje je "zaraženo nacionalizmom". NDNV je pozvao javnost u regionu na solidarnost sa redakcijom E-novina i ocenio da je reč o jednom od veoma retkih medija u Srbiji pa i u regionu koji ima hrabrosti i snage da bude bespoštedni kritičar vladajućih politika i tajkuna.

Pogledajte još