BUDITE OPREZNE: Ono što svakodnevno nanosite na telo povećava rizik od raka dojke

Jedan od najšire korišćenih proizvoda, a pogotovo u letnjim mesecima je dezodorans antiperspirant koji pomaže u regulaciji znojenja ispod pazuha i prikriva neprijatne mirise usporavanjem rasta bakterija. Ali ono što on sadrži, a vama škodi je aluminijum.

S obzirom na to da se nanosi ispod pazuha, na mesto blizu kojeg su limfni čvorovi i dojke, naučnici sumnjaju kako je on u kombinaciji s drugim sastojcima, poput parabena, povezan s razvijanjem raka dojke.
Godinama stručnjaci proučavaju vezu između parabena, hemikalija koje se koriste u kozmetičkoj industriji kako bi se produžio rok upotrebe proizvoda, i raka dojke.

Britanski stručnjaci uzeli su uzorak tkiva od 40 žena koje su prošle mastektomiju i ustanovili prisutnost parabena, čak i kod sedam žena koje su tvrdile kako nikada ne koriste proizvode ispod pazuha.
Ali, nisu samo aluminijum i parabeni ti sastojci koji povećavaju rizik od česte maligne bolesti žena.

Tu su još i propilen glikol – hemikalija koja aluminijumu olakšava prodiranje u kožu

-triklosan – konzervans koji ima antibakterijski učinak i takođe može da poremeti endokrini sistem

– talk – sumnja se da je kancerogen

– mirisi – većina su neidentifikovane hemikalije

– BHT – butil-hidroksitoluen, sintetički antioksidans koji se nalazi u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuje alergijske reakcije na koži, može uzrokovati endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sistemom…

SAVET: Dobra vest u moru loših je to da se ne morate oslanjati isključivo na ove proizvode. Posegnite za prirodnim dezodoransima s aromatičnim uljima koja deluju na bakterije i neguju kožu – a ne sadrže hemikalije!

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.