#MOJAKRAVICAFOODTALK2016 - Nataša Pucar: Nikada kao danas se nije menjala prehrambena navika potrošača bez obzira na cenu potrošačke korpe

Konferenciju otvara Christine Moro, Ambasadorka Francuske, Goran Sečujski, sekretar za privredu Grada Novog Sada, a svim prisutnima obratiće se i Ženja Aćimović, glavna urednica kulinarskih izdanja Color Press Grupe. Ovogodišnja konferencija, pod sloganom "Food Revolution", predstaviće nove tehnike i trendove u globalnoj kuhinji, novu publiku restorana u regionu kao i nova imena na regionalnoj vinskoj sceni.

Pored zanimljivih panela i studija slučaja posetioci "Moja Kravica Food Talk 2016" konferencije imaće priliku da degustiraju hranu i vino u Experience Zone-i gde će se predstaviti više od 20 izlagača iz regiona.

Na panelu "Korpa zdrave hrane: Organska proizvodnja, hrana, GMO i sertifikati" učestvovaće i Nataša Pucar, Head of Corporate Communications STUDEN & CO Holding

Koji su to današnji trendovi u marketinškim komunikacijama u prehrambenoj proizvodnji?

- Prehrambena proizvodnja spada u FMCG sektor koji prati brza promjena trendova i stalno prilagođavanje tržištu. Klasični ATL-BTL miks danas više ne donosi rezultate u onoj mjeri kako je to bilo pije 5 godina već se prehrambeni proizvodi danas kupuju na osnovu iskustava i preporuke. Sve su popularniji food bloggeri koji od hrane prave umjetnost i prate promjene u potrošačkim navikama, kao sto su LCHF ishrana, hrono ishrana u regionu, i koji dovode do takvih promjena gdje mi kao proizvođaci prohrambenih proizvoda postajemo dio te blogging zajednice i na taj način promovišemo svoje proizvode.

Da li se marketinške strategije u ovoj oblasti menjanju munjevitom brzinom, kao što su to slučajevi u trendovima u ishrani, promenama koje stižu sa razvojem tehnologija...?

- Naravno da se mijenjaju. Da li munjevito ili ne, ne znam, ali sigurno se brzo mijenjaju. Nikada kao danas se nije mijenjala prehrambena navika potrošača bez obzira na cijenu potrošačke korpe. Istraživanje i razvoj je postalo ključ uspjeha svake prehrambene industrije jer na kraju krajeva potrošač kupuje ono što želi, a ne nužno ono što mu je postavljeno na polici.

Poslednjih godina vlada trend zdrave ishrane. Koliko je to uticalo na brendove i njihov način komunikacije sa kupcima?

STUDEN Holding, kao regionalna kompanije, vidi velike promjene u ponašanju i onome što traže kupci i potrošači. Evropsko tržište značajno cijeni organsku, non-GMO hranu i zato je fabrika BIMAL, jedna od naših članica, već od osnivanja Dunav soje u regiji njena članica, čiji certifikat potvrđuje da je proizvodnja bez genetske modifikacije, kako bismo udovoljili našim kupcima. Nedavno istraživanje Udruženja potrošača u BiH, gdje znamo da je kupovna moć slaba, pokazalo je da bi čak 90% ispitanika platilo višu cijenu proizvoda ukoliko bi znalo da je ono sigurno non-GMO. To govori da je svijest o zdravoj ishrani bez modifikacija, tj. organskoj hrani, veoma velika i kod nas, bez obzira na mogućnosti kupovine. Mi svakako mislimo da je budućnost prehrambene industrije regiona u proizvodnji non-GMO hrane.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavama za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2016/

Pogledajte još