STRELIČARSTVO I MAČEVANJE: Promocija olimpijskih sportova u UŠĆE Shoping Center

U subotu 11. juna svi prisutni će moći da se oprobaju u streličarstvu od 16 do 19 sati, kao i da prisustvuju demonstarciji ovog sporta.

Ne može se sa sigurnošću utvrditi kada su tačno izmišljeni luk i strela, međutim istoričari se slažu da je pronalazak luka i strele uz pronalazak točka jedan od najbitnijih momenata u razvoju ljudske civilizacije.

Streličarstvo je sport koji danas u svetu dobija sve više poklonika. U SAD npr. trenutno ima preko 2 miliona registrovanih streličara. Situacija je slicna i u Evropi.

Za streličarstvo je karakteristicno da je to sport kojim se mogu baviti i mužkarci i žene bilo kog doba starosti i fizickog sklopa. To je pre svega individualni sport, sport u kome je najteže pobediti samog sebe. Postoje meta i streličar... i prazan prostor između. Za uspeh ste zaslužni isključivo vi, za neuspeh takođe. Streličarstvo zahteva maksimum koncentracije, strpljenja i upornosti, a potrebni su vam kako fizička, tako i velika mentalna snaga.

Streličarstvo se trenira preko cele godine i moguće je trenirati i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Oprobajte se i vi u ovom atraktivnom sportu u subotu 11. juna od 16 sati na platou SC UŠće!

Za sve ljubitelje mačevanja, demonstracija i javni čas će se održati u nedelju 12. juna od 16 do 19 sati.

(old_image)

Mačevanje u širem smislu označava borilačku veštinu u kojom se dva protivnika bore hladnim oružjem (mačem, sabljom, nožem) koje drže u ruci i njime pokušavaju ubosti ili saseći protivnika. U užem smislu, mačevanje se koristi kao naziv sporta u kojem se dva takmičara bore propisanim oružjem i zaštićeni su odgovarajućom zaštitnom opremom.

Prvi zapisi mačevanja kao nadmetanja u kontrolisanom okruženju s opremom za trening, zaštitnom opremom i sudijama potiču još iz drevnog Egipta. Tradicija je nastavljena i kasnije, te je mačevanje kroz čitav Srednji vek korišćemo kao način vojne obuke, ali i vrsta razonode. Kako je hladno oružje vremenom zbog napretka ratne tehnike izgubilo prvobitni značaj, mač i sablja ostaju samo simbolično u sastavu paradnih uniforma mnogih vojski.

Mačevanje je kao sport uključen u program modernih Olimpijskh igara već na Igrama u Atini 1896.

Ukoliko vam mačevanje deluje kao nešto prilično lako, znajte da niste u pravu – mačevanje je treći sport po težini, posle boksa i teške atletike.

Zavisno od sklonosti i sposobnosti, mačevanje se uglavnom može trenirati u tri kategorije, a to su floret, sablja i mač.

Koliko ste vešt mačevalac možete saznati u nedelju 12. juna od 16 sati u SC Ušće, gde vas čekaju iskusni instruktori ovog olimpijskog sporta.

Promocije ovih sportova podržaće i poznate ličnosti koje će se zajedno sa posetiocima oprobati u sportskim veštinama.

Pored ovih sjajnih aktivnosti svi prisutni će moći da učestvuju u Facebook foto konkursu Vojvođanske banke, a najkreativniji će na poklon tobiti tablet, slikajući se kao Olimpijci Marko Novaković ili Anja Crevar. Takođe, svi posetioci će moći da se upoznaju sa posebnom ponudom i pogodnostima namenjenim korisnicima Olimpijske kartice.

Pogledajte još