POSLE DECENIJE PAUZE: Šijan snima film po Basarinom delu

0

AUTOR legendarnih "Maratonaca", "Davitelja" i najboljeg posleratnog srpskog naslova "Ko to tamo peva", Slobodan Šijan će uskoro ponovo sesti u rediteljsku stolicu!

Majstor pokretnih slika, počeo je ovih dana da bira glumce za film “Diskopatija”, rađen prema motivima romana Svetislava Basare “Majn kampf”.

Posle decenije pauze, Šijan je rešio da se vrati iza kamere sa novom crnom komedijom u svom stilu i uveliko priprema snimanje, koje je planirano za kraj ove godine. Očekuje se da premijera “Diskopatije”, čiji je producent “Plejgraund” iz Novog Sada, bude 2017.

Iako je stvorio nezaboravne filmove, koji spadaju u one koji mogu da se gledaju ponovo i ponovo, čije replike napamet znaju razne generacije, godinama unazad Šijan je sa skepsom razmišljao o mogućnosti da nastavi da se bavi filmom u Srbiji. Poslednji film “S.O.S – spasite naše duše”, snimio je 2007. sa Lazarom Ristovskim i Nedom Arnerić u glavnim ulogama.

Zanimljivo je da je Šijan, posle dužeg vremena, baš sa filmom “Diskopatija” učestvovao na prošlogodišnjem konkursu Filmskog centra Srbije, ali je odbijen. U decembru 2015. objavljeno je da je novac dobilo troje debitanata, a među odbijenima su se, osim Šijana, našli i drugi veterani srpske kinematografije, poput Puriše Đorđevića, Gorana Markovića i Zdravka Šotre.

U svoja antologijska ostvarenja, među kojima su i “Kako sam sistematski uništen od idiota” i “Tajna manastirske rakije”, velikan domaće filmske scene uspeo je, kao retko ko, da ugradi vrstu pitkosti koja pridobija gledaoce.

Stvaralački spoj kultnog reditelja i jednog od najznačajnijih savremenih pisaca već u najavi izaziva ogromno interesovanje i velika očekivanja. Basarin crnohumorni, autobiografski, politički i kulturološki roman donosi priču o bolničkim danima, uspomenama, gorkom iskustvu i likovima koje je bolest i skrajnutost povezala u neku vrstu nadstvarnosti.

“Majn kampf” (“Moja borba”), po oceni kritike, jeste sugestivna parabola o tokovima i perspektivama naše civilizacije, opterećujućoj prošlosti i nesigurnoj budućnosti.

DOBITNIK “LIFKE”

SLOBODAN Šijan je, inače, nedavno nagrađen prestižnim priznanjem “Aleksandar Lifka”, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koje će mu biti svečano uručeno na predstojećem Palićkom festivalu, koji počinje u subotu, 16. jula.

Izvor: Novosti

Foto: Printscreen/ Youtube "Moj lični pečat"

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.