VAŠI ZUBI SU ŽUTI? Evo šta oni pokazuju i da li treba da se brinete

Naprotiv, bela boja zuba ne znači ništa osim lepe estetike. Mnogi ljudi se podvrgavaju raznim tretmanima izbeljivanja zuba i koriste različite paste za zube i gelove koji pružaju efekat beljih zuba, ne znajući da u stvari malo žuti zubi predstavljaju prirodne i zdrave zube.

Boja zuba se vremenom, logično, menja što zbog hrane i pića, što zbog procesa koji se dešavaju u organizmu ali i u samim zubima. Kako starimo, struktura dentina se menja, kao i cirkulacija i dotok krvi do tkiva zuba pa se samim tim menja i boja celog zuba.

* Dentin je zubna kost koja sačinjava najveći deo zuba i daje mu oblik. Ima skoro isti oblik kao i sam zub, dok u centru formira zubnu šupljinu. Ima sličan sastav kostima ali ne sadrži sve krvne sudove i ćelije.

Kao što smo već napomenuli, vremenom se dentin menja, što čini zube žućim nego što inače jesu. Mnoga istraživanja su čak dokazala da takvi – žući zubi imaju veću snagu, da su izdržljiviji i da su dosta zdraviji nego oni koji su baš beli.

Beli zubi mogu ukazivati na postojanje visokog nivoa fluorida u organizmu ili na manjak kalcijuma, pa ako imate ovakvu situaciju (samo ako su prirodno beli zubi), proverite stanje u organizmu.

Ako imate prirodno žuće zube, znajte da ne morate brinuti niti odlaziti na razne, skupe tretmane izbeljivanja. Redovno idite kod zubara i proveravajte stanje vaših zuba. Ipak su zubi jedni od najbitnijih delova čovekovog tela i organizma.

Izvor: zenskimagazin.rs

Foto: Ilustracija / Yay Images