#BOOKTALK2016 – Nele Karajlić: U jednom momentu sam imao utisak da je cjela Srbija pročitala moju knjigu

Kao i prošle godine konferenciji će prethoditi akcija “Nedelja knjige“,od 29. avgusta do 2. septembra u sklopu koje će svi putnici u gradskom prevozu u Novom Sada koje naši volonteri zateknu da čitaju knjigu dobiti knjigu na poklon. Poklon knjige obezbedili su izdavači, partneri konferencije.

Po prvi put u sklopu konferencije održaće se Walk & Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom! Učesnici konferencije imaće prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima tokom “Walk & Talk” aktivacije. Šetnja Novim Sadom uz kafu i kolače u “Teatru“. Pišite sa kim želite da se družite na WalkTalk@color.rs i saznajte termin šetnje. Broj učesnika po grupi je ograničen na 8.

Na panelu “Šta bi dao za veliku gestu: Iskustva javnih ličnosti koje su napisale knjige” učestvovaće i Nele Karajlić, osnivаč, kompozitor, tekstopisаc i frontmen rok grupe Zаbrаnjeno pušenje, scenаristа i glumаc Top liste nаdreаlistа, autork knjige “Fajront u Sarajevu”.

Zašto je “Fajront u Sarajevu” predstavljen kao knjiga, a ne kao skeč, televizijski format, scenario, pesma…?

– Jednostavno osjetio sam potrebu da svo svoje iskustvo sublimiram u pisanoj formi. Književnost, ako se ovo što ja radim može tako nazvati, je bez sumnje najtemeljnija ali i najteža umjetnost, koja od autora traži najveći intelektualni i emotivni angažman. Kako je dio mog života kojeg opisujem u knjizi sve samo ne dosadan, našao sam za shodno da tako nešto pretočim u roman. Mnogi moji prijatelji mi tvrde da bi Fajront mogao da bude i odličan film, ali će to morati da urade bez mene.

Posle fajronta obično nastaju najlepše ljubavne priče. Hoće li biti nastavka knjige i da li će biti baš tako romantičarski?

– Još dok sam radio na Fajrontu osjetio sam tajnu pisanja. To jeste neka vrsta meditacije, prelazak iz jednog svijeta u drugi. Piscu nije potreban kompjuterski program da bi prešao u virtuelnu stvarnost. Dovoljan mu je komad papira i olovka.

Kakve ste reakcije očekivali o svojoj autobiografiji, a kakve ste dobili?

– Očekivao sam da knjiga izazove određen interes kod publike, jer se u njoj bavim stvarima, i događajima koji danas imaju mitološke dimenzije, ali nisam ni sanjao da će ona izazvati ovoliko interesovanje. U jednom momentu sam imao utisak da je cjela Srbija pročitala moju knjigu.

Kako gledate na to što su knjige koje napišu muzičari i poznate ličnosti popularnije nego klasika, pogotovo kada je u pitanju osvrt na neke istorijske događaje?

– Nije nenormalno da poneke knjige imaju popularnost veću od klasika. U momentu kada sam napisao Fajront, u našim okvirima on je sigurno traženiji od Zločina i kazne. Popularne knjige možda imaju prođu u vremenu u kojima se pišu, ali teško je pomisliti da će Fajront za sto godina biti isto tako zanimljiv i tražen kao Zločin i kazna. Klasici i jesu klasici zato što njihova popularnost ne jenjava.

Na čemu radite trenutno i šta možemo da očekujemo u budućnosti?

– Pišem roman, veoma obiman, ali temeljit. Biće to sigurno jedna nova avantura.

Kompletan program konferencije i način prijave za učešće pogledajte na linku www.color.rs/booktalk2016/

BookTalk-Vizual-2016 - smanjeno

Foto: Color Press Grupa, Privatna arhiva