#BOOKTALK2016 – Milan Isaković: Država treba da omogući odgovarajuće mesto institucijama kulture, ali i one moraju tome da doprinesu

0

Novi Sad će 1. i 2. septembra po drugi put biti domaćin najpriznatijim imenima iz sveta književnosti i izdavaštva. U prostorijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog 1. septembra od 19 sati održaće se prva panel diskusija i svečani koktel, a 2. septembra će se održati 10 panel diskusija u dva paralelna programa.

Kao i prošle godine konferenciji će prethoditi akcija “Nedelja knjige“,od 29. avgusta do 2. septembra u sklopu koje će svi putnici u gradskom prevozu u Novom Sada koje naši volonteri zateknu da čitaju knjigu dobiti knjigu na poklon. Poklon knjige obezbedili su izdavači, partneri konferencije.

Po prvi put u sklopu konferencije održaće se Walk & Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom! Učesnici konferencije imaće prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima tokom “Walk & Talk” aktivacije. Šetnja Novim Sadom uz kafu i kolače u “Teatru“. Pišite sa kim želite da se družite na WalkTalk@color.rs i saznajte termin šetnje. Broj učesnika po grupi je ograničen na 8.

Učesnik panela “Umetnik i njegov spomenik: Kako čuvamo uspomenu na dela velikana naše kulture” biće i Milan Isaković, koji kao pripadnik porodice Pavla Beljanskog prati rad Spomen-zbirke i nadgleda poštovanje Darovnog ugovora, dizajner i projektant sajamskih štandova i materijala, bavi se i likovno-grafičkim oblikovanjem monografija umetnika, prospekata, kalendara i ostale štampane propagandne galanterije, kao i štampanjem knjiga za strane poručioce.

Da li Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ima zasluženo mesto na kulturnoj i umetničkoj sceni Novog Sada i Srbije?

– Država svakako treba da omogući odgovarajuće mesto institucijama kulture, ali i one moraju tome da doprinesu. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog svojim činjenjem i aktivnostima i sama osvaja prostor na kulturnoj i umetničkoj sceni Novog Sada i Srbije. Mislim da joj vrlo maštovite, moderno postavljene i dinamične aktivnosti otvaraju sva vrata, te samim tim i zaslužuje da joj bude obezbeđeno istaknuto mesto na kulturnoj i umetničkoj sceni.

Kako ocenjujete odnos države prema Spomen-zbirci i svemu onome što ona svakodnevno radi, istražuje i ostavlja budućim generacijama?

– Nezahvalno je komentarisati ukupnu kulturnu politiku države. Činjenica je da postoji raskorak između želja, potreba i mogućnosti u vidu skromnog budžeta. Sa jedne strane su potrebe konzumenata institucija kulture, i na privatnom i na državnom nivou, a sa druge finansiranje opstanka kulturnih institucija, finansiranje projekata i investicije u poboljšanje uslova rada. Ova pitanja bi mogla da se cepkaju i na sitnije delove i oblasti, a onda se postavlja pitanje i poštene raspodele sredstava. A za to vreme neke institucije rade a neke ne rade. A buduće generacije čekaju…

Spomen-zbirka je u prethodnom periodu napravila značajne saradnje u regionu, ali i sa drugim institucijama, kao na primer Ambasadom SAD u Srbiji. Koliko su ovakve saradnje koje čine kulturne institucije značajne za Srbiju i njene građane?

– Popularizacija kulturne baštine u Srbiji i van nje spada u prioritetne zadatke svake kulturne institucije, pa i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Otvaranje prema drugim kulturnim centrima i institicijama, na lokalnom, regionalnom i državnom nivou, od izuzetnog je značaja za približavanje umetnosti kako građanima Srbije tako i između naroda. Tome je Spomen-zbirka Pavla Beljanskog svojom poslovnom politikom već dala izuzetan doprinos.

Pavle Beljanski je svoju ljubav prema umetnosti ostavio svima nama. U kakvoj uspomeni je gospodin Beljanski ostao u vašoj porodici i po čemu ga vaša porodica najviše pamti?

– Dovoljno je da citiram naslov monografije – “Gospodin Pavle Beljanski” U potpunosti posvećen svojoj misiji kolekcionara, ali sa mnogo nežnosti, ljubavi, odmerenosti i poštovanja prema svojoj porodici.

Kompletan program konferencije i način prijave za učešće pogledajte na linku www.color.rs/booktalk2016/

BookTalk-Vizual-2016 - smanjeno

Foto: Color Press Grupa, Privatna arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.