Izbor sudija podvala

BEOGRAD, 21. januara 2010. (Beta) - Ponovni izbor svih sudija u Srbiji je podvala u kojoj je možda učestvovala i nereformisana Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i zato je potrebno staviti ga van snage ili bitno korigovati, zaključno je u četvrtak na skupu "Pravosuđe bez prava - kriza i obnova sudstva" u Beogradu.

"Izabrane su sudije koje su učestvovale u izbornim krađama 1996. godine, sudije koje su bile u sukobu interesa i to masno naplatile, sudije koje su ugađale vladajućoj politici, praktikovale nasilje u porodici, remetili javni red i mir, sudije protiv kojih je pokrenut postupak za razrešenje", rekao je profesor prava Zoran Ivošević.

Ivošević je dodao da, s druge strane, nisu izabrane efikasne, ažurne, savesne i izuzetno uspešne sudije, kojima je prebacivano da su u braku sa advokatima, što nije kriterijum za izbor sudija. "Među izabranim sudijama ima i onih koji su u braku sa tužiocima ili njihovim zamenicima", rekao je Ivošević i dodao da to, međutim, nije bila prepreka za izbor.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić rekla je da reizbor sudija svedoči o omnipotentnosti vlasti uz karikirani parlamentarizam.

"To je i dokaz moći sive zone, koja bi se mogla nazvati četvrtom granom vlasti u Srbiji, a koja je nastala prošle decenije učvršćivanjem autoritarnog režima Slobodana Miloševića, moći tajkuna, nastranog novog legalizma Vojislava Koštunice i nekontrolisanom moći službi bezbednosti. Najgore je što je i aktuelna vlast pristala na to", rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.