Drašković: Bije se bitka za jedan glas u SB UN

BEOGRAD, 18. aprila 2007. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je danas da nova rezolucija o Kosovu koja bi počivala na planu izaslanika UN Martija Ahtisarija ne bi mogla da bude usvojena, ako bi se danas našla pred Savetom bezbednosti.

"Zemlje koje podržavaju Ahtisarijev plan su u velikoj diplomatskoj ofanzivi, koristeći razne metode svoje moći da obezbede šesti glas među nestalnimn članicama SB UN - tu se u ovom trenutku bije bitka", rekao je Drašković novinarima u Beogradu u pauzi skupa o dunavskoj saradnji.

Prema njegovim rečima, da bi nova rezolucija bila usvojena potrebno je da plan podrži šest nestalnih članica SB UN, ali, istakao je Drašković, "u ovom trenutku šestog glasa nema ni na vidiku".

Šef srpske diplomatije je ocenio da procedura usvajanja rezolucija u SB UN ide na ruku Srbiji, jer bi i svaki uzdržan glas mogao da se tumači kao glas protiv rezolucije.

On je takođe ocenio da Predstavnički dom američkog Kongresa neće usvojiti rezoluciju kojom bi se podržala nezavisnost Kosova.

Pogledajte još