REAGUJTE PREVENTIVNO: Virus gripa stigao u Srbiju!

Još uvek se rade analize u Institutu za virusologiju i imunologiju "Torlak", pa će se tačno znati kod koliko ljudi je pronađen virus gripa.

Ove godine, grip je u Srbiju stigao malo ranije. Prethodnih godina pojavljivao se nešto malo iza Nove godine.

Iako je virus izolovan, još nije kasno da se primi vakcina protiv gripa.

Ipak, ukoliko naglo, za nekoliko sati, dobijete visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima i budete jako iznemogli, obevezno posetite lekara, jer su to sve simptomi gripa.

Glavna razlika između gripa i prehlade upravo leži u intenzitetu bolesti. Grip je akutna bolest disajnog sistema izazvana virusima tipa A, B, a ređe i tipa C. Simptomi gripa su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Loše zdravstveno stanje nastupa naglo, a iznemoglost koju svi osećaju, baca ljude u krevet. Osim nekoliko dana izostanka s posla ili iz škole, glavni problem kod gripa su komplikacije od kojih je dosta česta i opasna upala pluća. Kod gripa je, za razliku od prehlade, jako izražen sezonski karakter.

I zato jedina zaštita protiv gripa je vakcina, koja mora da se primi dve tri nedleje ranije, kako bi se stvorio imunitet. Cepivo, međutim, nije stopostotna zaštita, ali iako se neko razboli, klinička slika je dosta blaža.

Zato lekari savetuju da u ovom periodu treba izbegavati blizak kontakt sa ljudima koji su bolesni, ljubljenje, grljenje, rukovanje, spavanje u istoj prostoriji. Jer, pljuvačka zaražene osobe puna je virusa, a pošto u ovom periodu godine najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, infekcija se veoma brzo širi. Iz tog razloga treba da izbegavamo kontakt sa obolelima i da poradimo na jačanju imuniteta.

Kad je neko bolestan, treba da bude na distanci od drugih da bi ih zaštitio. Treba izbegavati gužve i masovna okupljanja. Pri kašljanju i kijanju nos i usta treba pokriti marmicom, koju je neophodno baciti odmah posle upotrebe. Zbog toga se savetuju papirne maramice, a ne klasicne platnene.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.