ZA JAKE MIŠIĆE: 5 najboljih biljnih izvora proteina

Iako su proizvodi životinjskog porekla najbogatiji proteinima, ima ih i u namirnicama biljnog porekla, a ove koje vam predstavljamo u ovoj listi, su pravi proteinski šampioni flore.

Kinoa

Kinoa je dobar izvor vitamina i minerala poput magnezijuma, kalijuma i fosfora. Međutim, ova pseudožitarica je i dobar izvor proteina. Za razliku od drugih sličnih biljnih izvora belančevina, kinoa sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina.

U sto grama kinoe nalazi se četiri grama proteina i oko 370 kcal. Ukoliko je budete unosili umesto testenine, pirinča i hleba, učinićete nešto dobro za svoje zdravlje.

Čia semenke

Čia semenke su dobar izvor vlakana, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka, a uz to i belančevina i omega 3 masnih kiselina.

U dve kašike čia semena nalazi se gotovo deset grama belančevina, a mogu se dodati gotovo svim jelima.

Imajte u vidu da će semenke nabubriti u kontaktu s tečnošću i zato ih nikad nemojte jesti suve.

Prethodno ih namočite barem deset minuta u vodi, mleku, jogurtu i sličnom napitku.

Sočivo

Sočivo je važan osnov vegetarijanske ishrane. Jede se hiljadama godina a telu obezbeđuje broje vitamine i minerale. U sto grama ove mahunarke nalazi se čak devet grama belančevina.

Leblebija

Leblebija, pored proteina, ima i mnoštvo vlakana, a ako svakog dana u ishranu uključite stotinak grama ove namirnice, možete smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi.

Od leblebije koja ima 14 grama belančevina na 100 g, možete praviti brojna variva i salate, kao i tradicionalni bliskoistočni sos – humus.

Kikiriki puter

Na sto grama putera od kikirikija dobijate čak 32 grama proteina. Ako želite da pojačate svoje voćne i povrćne užine nekom namirnicom bogatom proteinima, umočite ih u kikiriki puter. Uživaćete u ukusu, a pritom učiniti nešto dobro za svoje telo. Samo ne preterujte s količinama i obavezno čitajte deklaracije prilikom kupovine kikiriku putera, kako biste izabrali onaj s najmanjim sadržajem šećera.

Izvor: B92

Pogledajte još