Koliko ima mokraće u bazenu za rekreaciju?

Kanadski stručnjaci su pronašli način da izračunaju koliko urina se nalazi u svakom bazenu, nakon što su testirali 31 bazen i džakuzi u Kanadi. Oni su pronašli tragove urina u svakom od njih.

U proseku, utvrđeno je da na svakih 500.000 litara vode u bazenu ima oko 36 litara urina, ali su rezultati pokazali da ljudi više uriniraju u džakuzijima. Tako je utvrđeno da je nivo urina u jednom hotelskom džakuziju čak tri puta veći od nivoa u najgorem bazenu.

Naučnici kažu da su do tih podataka došli merenjem kalijum acesulfama u bazenima i džakuzijima. To je zaslađivač koji se nalazi u veštačkim supama, gaziranim napicima, slatkišima i jogurtu, a 95 odsto od unete količine, napušta ljudsko telo u nepromenjenom obliku, što ga čini dobrim indikatorom prisustva urina u vodi.

Iako sam urin nije štetan, u kombinaciji sa hlorom može da stvori “nusprodukte dezinfekcije”, koji mogu biti opasni. Ipak, istraživači kažu da to nije razlog da ne uživate u plivanju i da je to tek podsetnik da nije dobro mokriti u bazenu.

Izvor: B92/NEWSER

Pogledajte još