U toku upis u Školu za novinare - Branislava Opranović: Mlade treba slušati i čuti šta oni žele, a to im pružiti posvećeno, iskreno, jasno, glasno, bez ulepšavanja!

Color Press Grupa kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe. Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

Iz svake generacije 4-5 najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG. Sve informacije o upisu pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

Razgovarali smo sa novinarkom Branislavom Opranović, jednom od predavača u Školi za novinare i urednike:

Šta je polaznike CPG škole najviše interesovalo prethodnih semestara? "Pronalaženje teme" jedan je od najbitnijih segmenata vašeg časa. Da li ćete tome posvetiti najviše pažnje i ovogo semestra?

- Nije tačno da su sva današnja "deca" (čitaj mladi ljudi), te i ona koja žele da postanu novinari, površna i neobrazovana. Moje iskustvo, a na osnovu mojih predavanja i pitanja mladih ljudi, polaznika i vaše CPG škole kazuju da: decu treba slušati i čuti šta oni žele i pružiti im to što žele posvećeno, iskreno, jasno, glasno, bez ulepšavanja, foiliranja, laganja... Polaznike CPG škole najviše je interesovalo: Kako da postanem dobar novinar, kako da izbegnem zahteve i teror političkih i raznih drugih uticaja, koji ometaju moj rad po pravilima profesije. Drugo pitanje: Kako i gde da se zaposlim. Svim mojim djacima uvek dam sve svoje kontakte - broj telefona, mejl ... Želim da čujem i znam kako su, šta rade... Najvažnija poruka: Zovite me kad god hoćete, u ponoć u podne, pitajte... Ako mogu da pomognem, biću srećna! Nema predavanja, ili završetka semestra u novinarskim školama, na kursevima, treninzima... a, da ne primim, ne jedno, pismo tih mladih ljudi sa ova dva pitanja! Odgovori na ova pitanja, biće i osnov mojih predavanja i u narednom semestru škole.

Šta biste poručili novim i budućim polaznicima CPG škole?

- Poruka: Neće ovo vreme, pogubno za našu profesiju, trajati večno - borićemo se i izboriti za naš zanat i našu misiju! U međuvremenu morate, zbog vas samih, a i kako vas dobra vremena ne bi zatekla nespremne: Čitati i raditi i pisati i izveštavati i boriti se, i ne smete ćutati, nikada!

Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija:Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranović i mnogi drugi.

Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Ninamedie, Vojvode Mišića 9, Novi Sad.

Sve informacije pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.