#PorodicneFirme2017 - Milica Cilić: Sadejstvo je neophodno kada radite u porodičnoj firmi!

Konferencija će okupiti privrednike i stručnjake iz ove oblasti u Srbiji i regionu. Na otvaranju će govoriti Goran Knežević, Ministar privrede u Vladi Srbije i Robert Čoban, presednik Color Press Grupe. Kroz panel diskusije i studije slučaja prisutni će imati priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, šta menadžeri porodičnih firmi treba da rade u krizi, govoriće se i o angažovanju spoljnih menadžera, odnosu porodice i porodične, kao i aktuelnim tržišnim uslovima poslovanja.

Na panelu „Žene u porodičnom biznisu“ učestvovaće i Milica Cilić, direktor prodaje porodične vinarije "Gazdinstvo Cilić", sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Odrasli ste gledajući kako se razvija vaša porodična vinarija, a danas vodite poslovanje zajedno sa svojim ocem i bratom. Da li ste se ikad dvoumili oko toga da gradite karijeru u porodičnom biznisu ili je sve ovo došlo sasvim prirodno?

- Zapravo, mene je privlačilo “polje” ljudskih resursa, i "bavljenje" ljudima u velikim kompanijama. Kao i marketing. Ali put me je veoma spontano uvukao u porodičnu firmu, i danas mogu reći da je to sve došlo sasvim prirodno.

Da li su u vašoj porodičnoj firmi uloge jasno podeljene ili je teško razdvojiti privatno i poslovno?

- Iako postoji jasna podela obaveza i odgovornosti, u svakodnevnom poslovanju dolazi do preplitanja. Ali, sadejstvo je neophodno kada radite u porodičnoj firmi, tako da jedni drugima pomažemo, zamenjujemo, pa čak i preuzimamo odgovornost.

Da li je teško biti žena u porodičnom biznisu i generalno na ovom tržištu?

- U porodičnom biznisu, ja sam daleko najmlađa, pa mi nekada treba više napora da se izborim za “poziciju”. Na tržištu je vetrometina, i mislim da je ženama teže. Ne bih da generalizujem, ali dolazimo u kontakt sa ljudima iz različitih društvenih miljea.

Na kakve izazove u poslovanju nailazite prethodnih godina i šta je on što bi vam bilo najpotrebnije?

- Meni je najbitnije da izgradim partnerski odnos sa klijentima, odnosno kupcima. Da postoji obostrano poverenje, i da saradnju razvijamo na duge staze. Nisam pristalica trendovskog, kratkoročnog i jednokratnog posla. Sa vinima je to poprilično škakljivo, obzirom da je tržište vrlo dinamično, promenljivo, a dinamična je i konkurencija.
A kada govorimo o najpotrebnijem, svakako mi je najpotrebnija povišica! Stalno...

Program konferencije i način prijave potražite na linku www.color.rs/porodicnefirme2017, a sve informacije i na našoj FB stranici i eventu.

Pogledajte još