Tri najčešća propusta kojima ugrožavamo zdravlje

Ovo su najčešće tri greške koje možete da uradite, a da značajno zanemarujete svoje zdravlje.

Ignorišite "sitne" simptome

Iako je učestalost srčanih bolesti otprilike ista kod žena i muškaraca, istraživanja pokazuju da žene nakon srčanog udara imaju dvostruko veći rizik od smrti nego muškarci. Naučnici su takođe ustanovili da žene, naročito u mlađoj starosnoj grupi, ne traže lekarsku pomoć ako osete simptome koji mogu značiti srčani udar (npr. bol i neprijatnost u grudima, nedostatak vazduha, nagli napad umora ili mučnine) jer ne veruju da bi mogao da im se desi srčani udar. Stoga redovno kontrolišite zdravlje srca i ne oklevajte da potražite pomoć lekara ako sumnjate na srčane tegobe.

Procenjujete svoju težinu po odeći

Neki ljudi ne vole vagu, već im je lakše da procene svoju težinu po tome kako odeća (ne)pristaje. Odeća može poslužiti za okvirnu procenu, i to samo ako pratite promene prema odeći koja vam je veoma uska. Ali, takva “odokativna“ procena nije zamena za vagu. Najbolje je jednom ili dvaput nedeljno (nije potrebno češće) proveriti što vaga pokazuje. Promena u težini, pogotovu ako je nagla i bez objašnjenja, može da ukazuje na neke ozbiljne zdravstvene probleme.

Postavljate sebi dijagnozu bez lekara

Koristite internet u potrazi za podacima o nekom zdravstvenom stanju? To može da bude dobar putokaz i može vam pomoći da lakše prepoznate neke stvari, i razmenite iskustva s ljudima koji imaju slične probleme, ali ne može zameniti lekara. Ne možete sami sebi postaviti stručnu dijagnozu samo na osnovu podataka koje ste pronašli, nego trebate otići na pregled i savetovati se s lekarom. Ne biste smeli ni da sami sebi prepisujete lekove, terapiju, čak iako su dostupni. Tako ćete najbolje izbeći nepotrebne greške, zabrinutost i strah, piše Zadovoljna.hr.

Izvor: N1

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.