REAGUJTE NA VREME: Grčevi mišića mogu biti simptomi neuroloških stanja

Mnogima je poznat nepodnošljivi bol koji izaziva grč u mišiću. Da li ste i vi među njima? Ukoliko jeste, otkrivamo vam zašto se mišići grče i šta da radite kada se to desi.

Nije neobično kada vidimo da profesionalnog sportistu hvata grč u nozi. Grčevi sami po sebi nisu oboljenje, nego simptom određenih poremećaja.

- Poremećaji su najčešće i najvećoj meri vezani za izmenu elektrolitnog statusa odnosno jona, pre svega, natrijuma, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, hlora i u tom smislu su posledica dehidratacije, ekstremnih napora ili npr. maratona - istakao je prof. dr Ranko Raičević, predsednik Udruženja neurologa Srbije.

- Vrlo neprijatne, bolne senzacije u nogama najčešće mogu nastati kada preopteretimo neke od grupa mišića ili ako u dužem vremenskom periodu zauzimao neki nepravilan položaj tela - kaže dr Biljana Đurić sa Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Takav grč nije rezervisan samo za profesionalne sportiste. Javlja se i kod trudnica, starijih osoba, ali i hroničnih bolesnika.U ne malom broju slučajeva, grčevi u nogama mogu biti prateći simptom ozbiljnih i neuroloških, ali više hirurških i internističnih stanja - upozorio je dr Raičević.

Traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ali koliko god da traju nisu prijatni. Jedino što želimo u tom trenutku je da nestanu. Grčevi u nogama češći su noću.

- Prva preporuka je da budemo dobro hidratisani i da pratimo koliko vode izgubimo u toku dana i da sve to nadoknadimo. Da imamo izbalansiranu ishranu kojom ćemo unositi dovoljne količine kalcijuma, magnezijuma. Da pokušamo da se što više izlažemo svetlu, da bismo imali aktivnu formu vitamina D - navodi dr Đurić.

- Regularan san, unos tečnosti, regularna ishrana i odustajanje od štetnih navika - savetuje dr Raičević.

Trebalo bi da redovno radite i vežbe istezanja.

- Kod vežbanja je vrlo bitno da se na početku svake sesije i na njenom završetku obavezno istegnemo mišiće koji su bili aktivni u toku vežbanja - istakla je dr Đurić.

Ipak ukoliko ni ovi saveti ne pomognu,a grčevi potraju, idite lekaru.

Dr Raičević kaže da su jaki bolovi u potkolenicama, koji se potenciraju sa fizičkom aktivnošću, naročito hodom, praćeni izmenjenim izgledom ekstremiteta uz grčeve, alarmantan znak.

- Ako se javljaju nekoliko dana unazad, a ne mogu biti objašnjeni intenzivnim fizičkim aktivnostima, epizodom proliva, povraćanjem, moraju da se jave lekaru opšte prakse da se uzme laboratorija i da se napravi fizikalni pregled - naglasio je dr Raičević.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još