ODLAZAK ROKENROL LEGENDE: Čak Beri preminuo u 90. godini!

Policija okruga Sent Čarls objavila je na zvaničnoj Fejsbuk stranici da su oko 12.40 sati po lokalnom vremenu odgovorili na hitan poziv upućen iz doma pionira rokenrola.

- U kući smo zatekli beživotno telo muškarca, ali ni nakon ukazivanja prve pomoći, nažalost, nismo mogli da ga povratimo. Smrt devedesetogodišnjaka je proglašena u 13.26 sati - saopštila je policija, a prenosi britanski "Gardijan".

Oni su naglasili da je porodica preminulog zamolila za poštovanje njihove privatnosti.

Čarls Edvard Anderson Senior, kako mu je glasilo puno ime, rođen je u 1926. godine u predgrađu Sent Luisa, u kraju naseljenom srednjom klasom. Gitaru je počeo da svira u srednjoj školi. Kao tinejdžer hapšen je zbog pokušaja krađe, nakon čega je proveo tri godine u popravnom domu. Po izlasku na slobodu počeo je da radi u jednoj fabrici "Dženeral motorsa".

Potpuno se posvetio muzici tokom pedesetih godina prošlog veka, kada je i oformio grupu sa bubnjarem Ebijem Herdingom i klavijaturistom Džoni Džonsonom. Zajedno su osetili prvi dodir slave kroz klubove Sent Luisa, ali i pored toga Beri je istovremeno radio kao frizer. Mnogo godina kasnije ispričao je da je, kada je već počeo da svira po poznatijim klubovima u svom gradu i okolini morao da koristi pseudonime, da njegov otac, istaknuti pripadnik baptističke crkve, ne bi saznao da mu se sin bavi sviranjem "đavolje muzike".

Prava slava stigla je 1955. godine kada je u Čikagu upoznao bluz muzičara Madija Votersa i producenta Leonarda Česa. Tada je razvio svoj specifični stil sviranja gitare i kompovanja pesama u kojima je spajao bluz i druge oblike tradicionalne muzike u jedinstveni ritam i bluz i rokenrol izraz. Njegove pesme od tada do danas utiču na muzičare širom planete, a kao direktnog uzora, među brojnim svetskim zvezdama, navodili su ga i "Bitlsi" i "Rolingstonsi". Tokom neverovatne i duge karijere, Beri je imao niz hitova, uključujući i klasike poput "Roll Over Beethoven", "Johnny B. Good", "Rock'n'Roll Music", "Maybellene", "Browned-Eyed Handsome Man", "Carol"...

Dobitnik je nagrade "Gremi" za životno delo 1984. godine, a dve godine kasnije uvršten je među velikane "Rokenrol kuće slavnih". Na listi najboljih svetskih gitarista magazina "Tajm" Beri je bio na sedmom mestu, a njegova "Johnny B. Good" uvrštena je među 100 najboljih gitarskih pesama svih vremena.

Opisujući Berijev uticaj, Džon Lenon je jednom samo kratko rekao: "Ako biste pokušali da rokenrolu date drugo ime, mogli biste da ga nazovete Čak Beri".

Njegov zaštitni znak bio je i neponovljivi "pačji hod" koji je izvodio svirajući na sceni. Beri je svirao do poslednjih dana života, a za 2017. godinu pripremao je i novi album jednostavno nazvan "Chuck".

Izvor: blic.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.