Do sada vakcinisano oko 160.000 ljudi

BEOGRAD, 29. januara 2010. (Beta) - U Srbiji je do sada protiv novog gripa vakcinisano oko 160.000 ljudi, dok je oko milion osoba zaštićeno jer je grip preležalo, rekao je u petak ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević.

"Istini za volju 2,24 odsto vakcinisanih u populaciji u ovom trenutku predstavlja najveći rezultat koji smo ikada imali u vakcinasanju protiv gripa. S druge strane, to je pet do 10 puta veći obuhvat nego ijedna zemlja u okruženju", kazao je Milosavljević na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

On je kazao da je "procenat obuhvata u Evropi 6,5 odsto" i da je tri puta manji od planiranog u EU. Milosavljević je ukazao da je u februaru i martu sezona virusa i da postoji mogućnost da virus koji je sada u "tendeciji smirivanja" bude povećano aktivan i da će Srbija nastaviti da nudi vakcinu građanima.

"H1N1 neće ispariti sa planete. On je potencijalno opasan i u naredna dva meseca i biće sigurno opasan u narednoj sezoni i zato kampanja i sada ima smisla", naveo je ministar zdravlja.

Pogledajte još