SAMO PROVERENO: Ako kupujete belu tehniku tražite da ima ovaj znak!

Kampanja se pokreće zbog značaja i efekata primene propisa u oblasti bezbednosti proizvoda s ciljem podizanja svesti građana da biraju električne proizvode koji su testirani od akreditovanih institucija i privrede.

U saopštenju tog resora se navodi da jedino takvi proizvodi mogu da se nađu na domaćem i na zahtevnim inostranim tržištima.

Kampanja, kako se navodi, započinje akcijom ukazivanja na srpski znak usaglašenosti, koji predstavlja dokaz ispunjenosti najsavremenijih evropskih standarda u oblasti bezbednosti tehničkih proizvoda.

Pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović tim povodom rekao je da sve ovo što se radi omogućava da se na tržište stavljaju bezbedni proizvodi i štiti životna sredina, jer se misli na potrošače i njihovu bezbednost.

"Oni su ključni i zato Ministarstvo privrede pokreće ovu kampanju kojom želimo da građani, potrošači, steknu naviku da kad kupuju tehniku, male kućne aparate, pogledaju, potraže i kupe električni proizvod koji na sebi nosi srpski znak usaglašenosti - baš kao što potrošači u Evropi traže čuveni znak CE“, podvukao je Petrović.

Štefen Hudolin, šef sektora u Delegaciji EU u Beogradu, rekao je da je bezbednost potrošača u Evropskoj uniji na prvom mestu.

"Važno nam je i da srpski potrošači koriste bezbedne proizvode, kao i da srpski proizvodi koji se izvoze garantuju bezbednost u skladu sa evropskim normama“, kazao je.

U okviru kampanje planirana je i serija informativnih radionica za privrednike širom Srbije u saradnji sa PKS, kao i intenzivna saradnja sa medijima radi ukazivanja na važnost tehničke usaglašenosti i bezbednosti proizvoda, upoznavanja i informisanja kako za potrošače, tako i za naše privrednike, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još