Federer osvojio Otvoreno prvenstvo Australije

BEOGRAD, 31. januara 2010. (Beta) - Švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio je Otvoreno prvenstvo Australije, pošto je u finalu pobedio Britanca Endija Mareja sa 3:0 u setovima (6:3, 6:4, 7:6).

Ovo je Federeru rekordna 16. grend slem titula u karijeri i četvrti trofej na Australijan openu.

Federer je bio prvi nosilac turnira, a Marej peti.

Federer je prilično ubedljivo osvojio turnir, a jedino je imao problema u trećem setu, koji je rešen u dugačkom taj-brejku. Marej je pred kraj meča pravio grimase kao da ga boli noga. Švajcarac je tada odbranio pet set-lopti.

Finale je bilo potpuno drugačije od prošlogodišnjeg, kada je posle pet setova epske borbe slavio Rafael Nadal, tadašnji prvi teniser sveta. Federer se tada rasplakao na ceremoniji dodele nagrada, pošto nije uspeo da izjednači rekord Pita Samprasa od 14 grend slem titula.

Ovog puta, na ceremoniji je plakao Marej, koji nije ispunio velika očekivanja javnosti u svojoj zemlji. Velika Britanija čeka grend slem pobednika u singlu još od 1936. godine i Freda Perija.

On je postavio britanski rekord samo time što je dva puta igrao u finalima od kada se igraju otvorena prvenstva. Škotu je ovo bilo drugo grend slem finale, posle Ju-Es opena 2008. godine, kada je izgubio od Federera 6:2, 7:5 i 6:2.

Marej, međutim, jedan je od retkih koji mogu da se podiče pozitivnim skorom sa Federerom, sa kojim je igrao 11 puta i šest puta pobeđivao.

Federeru je ovo bilo 22 finale grend-slem turnira. On je učestvovao u 18 od poslednjih 19 finala na četiri najveća turnira, a posle osvajanja trofeja rekao je da su njegove igre na ovom Australijan openu bile među najboljima u karijeri.

Ovo mu je prva titula od avgusta prošle godine, koja je verovatno bila najslabija u njegovoj karijeri. Australijan open osvajao je prethodno 2004. 2006. i 2007. godine.

Federer je samo dva puta izgubio servis u toku meča, a imao je 46 direktnih poena. Najveća borba viđena je u taj-brejku trećeg seta, koji je Švajcarac dobio sa 13:11. Tada je spasao pet set-lopti, ali je izgubio svoje dve meč-lopte čudnim izborom udaraca.

Meč se konačno završio kada je Marej iz bekhenda udario u mrežu, posle dva sata i 41 minuta igre.

Federer je brzo preuzeo kontrolu meča, napravivši brejk već na prvom Marejevom servisu, a onda je iskoristio svoj za 2:0. Škot je brzo uzvratio i oduzeo rivalu servis.

Glavni favorit turnira spasao je u petom gemu tri brejk-lopte, a zadržao je servis sa dva vezana asa. Odmah potom osvojio je Marejev servis i tako se spremio da servira za set, koji je osvojio bez problema.

U drugom setu viđena je još veća dominacija Švajcarca. Prvi brejk napravio je u trećem gemu. Marej je uspeo, međutim, da uzvrati čim je Federer u trećem setu malo spustio intenzitet meča.

Mladi Britanac napravio je brejk u šestom gemu. Svako je držao svoj servis, a izgubio je prvi tek kada servirao za set.

Federer je uspeo da se u trećem setu vrati od 2:5, spasavši tri set lopte. Prvu šansu da pobedi u meču propustio je kada je iz forhenda promašio osnovnu liniju. Neobična odluka da pri 10:9 odigra skraćenu loptu obila mu se o glavu kada se Marej sjurio do mreže i osvojio poen udarivši loptu preko glave protivnika.

Kada je spasao još jedan set poen i došao do servisa, Federer nije više grešio.

Pobednik ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije u tenisu Rodžer Federer izjavio je da se sjajno oseća posle osvajanja svog 16. grend slem trofeja, ali je dodao da je morad da bude veoma koncentrisan na meč.

"Bilo je prilično burno. Samo sam pokušavao da ostanem koncentrisan. Kada sam osvojio meč poen, pomislio sam 'Bože, to je to'. Tako nekako. Sjajno se osećam", rekao je Federer pošto je pobedio Endija Mareja sa 3:0 u setovima (6:3, 6:4, 7:6).

Švajcarac je rekao da ne postoji tajna njegovog trajanja i razloga što je osvojio najviše grend slem trofeja u istoriji tenisa.

"Nema tajne. Mislim da sam sigurno vrlo talentovan igrač. Uvek sam znao da imam nešto posebno, ali nisam znao da je toliko ludo", rekao je uz osmeh Federer.

"Znam da sam to uvek imao u šaci, ali pitanje je da li je bilo u mom umu i nogama. To je nešto na čemu treba izuzetno vredno raditi. Osećam da me sada nova generacija gura, ali osećam i kako se tenis menja u poslednjih pet godina", rekao je Švajcarac.

"Kada sam ja postao profesionalac, mečevi su bili jako drugačiji. Igralo se na blef. Momci su dobro servirali, ali su svi imali neku slabost koju ste mogli da napadate. Sada toga više nema. Ali, moram da im zahvalim što sam postao bolji igrač. Zbog Endija sam danas igrao ovako, a ovo je jedna od mojih najboljih partija već duže unazad, ili možda ikad", rekao je Federer.

Pogledajte još