U toku velika policijska akcija

SARAJEVO, 02. februar 2010. (FoNet) - U Bosni i Hercegovini je rano jutros, na širem području Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta, počelo sprovođenje operativne policijske akcije "Svjetlost" u kojoj učestvuju združene snage svih policijskih agencija u BiH.

Na licu mesta se nalaze glavni tužilac i dva tužioca Tužilaštva BiH, a u akciji učestvuje oko 600 policijskih službenika i više desetina vozila i prateće opreme iz svih policijskih agencija u BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Akcija se, kako je saopšteno, sprovodi na osnovu akata i naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH u cilju otkrivanja i krivičnog procesuiranja osoba osumnjičenih za krivična dela ugrožavanja teritorijalne celovitosti BiH, napada na ustavni poredak BiH i izazivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Aktivnosti u okviru operativne akcije "Svjetlost" sprovode se na širem lokalitetu Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona, u mestu Gornja Maoča.

Ovo je najveća združena policijska akcija u postdejtonskoj BiH.

Akcijom koordiniraju i rukovode Zajednički štab policijskih agencija u okviru akcije "Svjetlost", sa sedištem u Brčkom, na čelu sa direktorom Federalne uprave policije, glavnim tužiocem Tužilaštva BiH i tužiocima Posebnog odeljenja Tužilaštva BiH za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, javljaju sarajevski mediji.

Pogledajte još