OVO NISMO ŽELELI DA ZNAMO: Zašto ne treba duže spavati vikendom!

Nema boljeg osećaja od lenčarenja i dužeg spavanja u subotu i nedelju, ali time sebi pravite medveđu uslugu, tvrdi Brendi Roan sa Braun univerziteta.

Kako on dalje objašnjava, vaše telo ima unutrašnji časovnik koji je vođen dnevnim svetlom. Ako svakog radnog dana ustajete u sedam, telo će početi da vam se umara u isto vreme svake večeri. Međutim, ako onda vikendom, recimo, spavate do podne, taj unutrašnji časovnik pomerate za pet sati.

Tako dolazi nedelja veče, kada vam se ne spava u uobičajeno vreme i posledično vam treba više vremena da ustanete. Zbog toga ste u ponedeljak ujutro mrtvi od umora, a nisu bolji ni utorak i sreda. Jer jednom kada poremetite ovaj unutrašnji časovnik, treba vam i do tri dana da se vratite u normalu.

Zato, kako savetuje ovaj lekar, umesto da duže spavate vikendima, bolje ranije idite u krevet. Tako vam se unutrašnji časovnik neće pomeriti, a možete i da dremnete u toku dana, jer, prema njegovim tvrdnjama, brza popodnevna dremka ima isti efekat na telo kao i dodatni sat spavanja noću.

Ipak, i za popodnevnu dremku važe neka pravila kako bi bila efikasnija - najbolje je da dremnete između dva i četiri, jer će vam sve pre ili posle toga poremetiti san, i nemojte da dremate duže od pola sata, jer ćete tako upasti u dublji san i bićete još umorniji kada ustanete.

Izvor: Blic žena

Pogledajte još