MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Jovana Miljanović – Island

U nastavku teksta Jovana će vas provesti kroz jednu od svojih avantura, podeliti sa vama značajne savete, smernice i preporuke koje će vam umnogome pomoći ukoliko se odlučite da pođete njenim stopama i posetite ovu tajanstvenu i uzbudljivu zemlju. Odlazak na Island, ukoliko sa pažnjom iščitate redove koji slede, doneće vam mnogo više od uobičajenih uzbuđenja koje posete komercijalnim turističkim destinacijama donose, te ćete moći u svoj dnevnik života upisati jedinstveno i neponovljivo iskustvo.

PREVOZ

Putovale smo preko avio prevoznika Wow Air, preko kojeg možete da nađete karte od čak 35 eura iz Londona, ako let bukirate unapred. Pored Wow Air, na Island lete Wizz Air i Icelandair. Najbolje vreme za posetu Islandu je od maja do avgusta, pa su tada i logično karte najskuplje. Međutim, Island ima poseban šmek u periodu oko novogodišnjih praznika, ako se odvažite da zbog vremenskih uslova odete u tom periodu.

SMEŠTAJ

Što se tiče smeštaja, on je na Islandu papreno skup. Ako imate veliki budžet preporučujem hotel Ion, a ako želite da prištedite pogledajte lokalne hostele i AirBnb stanove. Na Islandu ćete ionako najmanje vremena provoditi u hotelskoj sobi, pa je samo bitno da je ona topla. Lokacija zaista nije toliko važna, budući su sve prirodne lepote satima udaljene od Rejkjavika, a turistički autobus za ture skuplja putnike po celom gradu.

HRANA

Na Islandu su popularna jela od ribe, ali i puno specijaliteta veganske kuhinje koje možete naći uzduž i popreko Rejkjavika. Za listu mojih omiljenih mesta na Islandu, posetite moj Foursquare nalog. Pošto ne jedem životinjske proizvode, nisam htela da probam ovčiju glavu, ajkulu ni krvavi puding. To ostavljam mesožderima koji nisu gadljivi.

PIĆE - PROVOD - MODA

Islanđani uveče izlaze u pabove, vole dobro pivo, ukusne koktele i prepoznaćete ih po neobičnom stilu, frizurama i autentičnom nakitu. Moda je alternativna, a cene u radnjama su visoke, dok dominiraju brendovi iz Švedske i Danske. Vikinška tradicija oslikava se u modi, umetnosti, ali i muzici, što ćete iskusiti već prvog dana boravka na Islandu.

SLOBODNO VREME I OBILAZAK

Kada se umorite od šetnje i poželite da se ugrejete, najbolji kapućino naćićete u kafiću Kaffibrennslan u centru Rejkjavika, gde uz kafu možete uživati i u zanimljivoj selekciji knjiga i magazina o raznim temama. Rejkjavik je meka za sve ljubitelje dizajna, autentične garderobe i unikatnog nameštaja. Centar grada je mali i ušuškan, a ako obratite pažnju videćete na skoro svakom uglu prodavnicu nakita, gde umetnici koriste lokalne lava kamenčiće u izradi.

Ukoliko želite da povoljno kupite nešto lokalno, posetite vikendom Kolaportid Flea Market, za sve od starih ploča do fermentisane ajkule. Najlepši pogled imaćete prilike da vidite iz restorana Perlan, gde su takođe odlični i deserti - banana split i kokos čokoladne kuglice.

Ono što me je naročito oduševilo je Harpa, koncertni i konferencijski centar koji svojim jedinstvenim dizajnom privlači turiste iz celog sveta. Harpa je 2013. osvojila Mies van der Rohe - nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu. U prodavnici unutar Harpe naćićete dizajnerske komade lokalnih dizajnera, autentične suvenire i predivne mirišljave sveće.

Plava Laguna je zaista nešto najlepše što sam ikada imala priliku da posetim. Po ceni od samo 35 eura, na 45 minuta vožnje od centra, moćićete da uživate svim čulima u ovom geotermalnom izvoru, da se mažete lekovitim blatom i banjate satima. Obratite pažnju da unutra ulazite bez nakita i šminke i sa kosom podignutom u punđu, jer ne želite da znate kako kosa izgleda nakon što je izložite ovoj vodi.

Severna svetlost je zaista doživljaj za sve nas iz ovog regiona, i da biste je najbolje uhvatili posetite Island u periodu od oktobra do marta.

Jokursalon gejzir se nalazi na pet sati vožnje od centra, ali ga zaista vredi posetiti, jer je osećaj kao da ste upali u crtać Ice Age. Ovako neverovatnu prirodu zaista možete videti retko gde u svetu! Za 26 eura moćićete da se provozate brodićem po ovoj magičnoj laguni, što je isto doživljaj za sebe, jer takvo prelamanje svetlosti po lednicima kristalnih boja malo gde imate da vidite i doživite.

Za više informacija posetite ovaj post https://jovanamiljanovic.com/2016/05/iceland-guide/ ili instalirajte mobilnu aplikaciju Reykjavik Appy hour, da vidite kada koji barovi imaju 'happy hour', pa uživajte u koktelima i upoznajte lokalce kako dolikuje.

Za sve ekskurzije koje možete da odradite na Islandu pogledajte ovaj link: icelandexcursions.is

SLEDEĆE PUTOVANJE

Sledeće putovanje koje planiram je odlazak u Njujork u septembru, gde ću održati moju radionicu za blogere, a potom San Francisko u oktobru.

PUTOVANJE IZ SNOVA

Neostvarena želja mi je da posetim Australiju, zagrlim koalu, pojedem 'acai bowl' na plaži i doživim Sidnejsku operu.

Autor: Marija Milošević

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.