Srbija i Australija zajedno u arheološkom traganju za palatom kod Sremske Mitrovice

U projektu će učestvovati studenti i profesori arheologije Univerziteta u Sidneju, koji su se juče u Ministarstvu kulture Srbije sastali s ministrom Vladanom Vukosavljevićem, ambasadorkom Australije u Srbiji Julijom Fini i gradskim menadžerom Goranom Vesićem.

Stručnjaci iz Australije naveli su da nije reč o kratkoročnom projektu, već o saradnji koja bi mogla da traje pet do 10 godina, ali se prvim rezultatima nadaju se već u narednih nekoliko nedelja.

Očekuju da će naći palatu koju je izgradio rimski imperator Maksimijan koji je živeo u trećem veku naše ere, i sagradio je za svoje roditelje koji su bili obični seljaci.

Ministar Vukosavljević rekao je da je Ministarstvo kulture pomoglo projekat sa više miliona dinara.

Na sastanku je rečeno da je arehološki projekat bitan i zbog ukupne međunarodne saradnje, učvršćivanja veza sa srpskom dijasporom u Australiji, i zbog razvoja turizma u Srbiji, na šta je ukazao gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Ministar Vukosavljević se osvrnuo i na problem kradljivaca arheološkog blaga koji ga ilegalno nalaze i rasprodaju. Obećao je da će Ministarstvo kulture raditi na tome da im posao učini što težim, neprijatnijim i privesti ih pravdi.

Izvor: Beta

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.