OTKRIVAMO: Kako da hrana bude ukusna i bez soli!

Većina nas je odrasla na jako začinjenoj hrani i zapravo nam je teško da zamislimo ručak u kojem nećemo koristiti obilne količine bibera i soli. Ali ako se osvrnemo na trenutne, aktuelne gastronomske trendove uočićemo da se sve manje koriste baš ova dva začina, te da postoje mnogo bolje akternativne metode kojima možemo postići dobar ukus, a da ne narušavamo zdravlje.

Pre svega, jako je važno da shvatite da svaka hrana koju začinite solju ima isti ukus – slana je. Mi često imamo predrasude da je slana hrana bezukusna, baš suprotno, kada je slana ona je uvek istog ukusa.

Grilovano povrće možete začini sa samo par kapi maslinovog ulja, te će na taj način ono samo pustiti svoje prirodne sokove i biti dovoljno ukusno. Kada je u pitanju priprema druge hrane, savetujemo vam da se okrenete istraživanju prirodnih začinskih biljaka, kao što su ruzmarin, peršun, bosiljak, majoran ili majčina dušica što može biti idealna zamena za so. Naravno, ukus hrane neće biti isti, ali potencijalno bi mogao biti još bolji.

Krompir pre pečenja možete marinirati u maslinovom ulju sa mešavinom svih začina. Ili možete u blender da stavite začinsko bilje i dodate mu kokosovo ili maslinovo ulje te ćete dobiti savršeno ukusan preliv za pečenje mesa. Možete se poslužiti i klasičnim začinima, poput mlevene crvene paprike, kurkume ili kumina. Na taj ćete način svoje obroke učiniti ne samo zdravijim, već i maštovitijim u odnosu na ono što ste jeli do sada.

Izvor: Lepota & Zdravlje

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.