Fejsbuk sačuvao radno mesto mački čuvaru Aušvica

VARŠAVA, 8. februara 2010. (Beta) – Kampanja na Fejsbuku i poljskim društvenim internet mrežama sačuvala je “radno mesto” crno-beloj mački koja već pola godine, poput nekakvog umiljatog portira, dočekuje posetioce Muzeja bivšeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic.

Zaposleni u muzeju planirali su da mačku, koja je u medije i fotoalbume posetilaca logora ušla pogrešno kao mačor sa muškim imenima Bruno ili Rudolf, odvedu u azil, smatrajući da bi joj bilo bolje sa ljudima koji bi se o njoj brinuli. “Naš mačor u azil. Nikako!”, slogan je protestne kampanje obožavalaca mačke, koji su doborovoljno preuzeli obavezu da pri slikanju Rudolfa/Bruna na glavnoj kapiji gde se najradije izležava, isključe bliceve i tako ospore jedan od argumenata za otkazivanje gostoprimstva iz Muzeja – da će jako svetlo bliceva životinji oštetiti vid.

Iznenađena emotivnom reakcijom i internet kampanjom, uprava muzeja ubrzo je odustala od namere da preseli mačku. “Izjava kustosa nije zvaničan stav muzeja. Ne planiramo da mačku prebacimo u azil. Na terenu muzeja su i druge životinje – zalutaju kod nas srne, lisice ili čaplje”, saopštio je portparol muzeja Jaroslav Mensfelt, a Gazeta viborča objavila je apel da se mački sada napravi topla kućica.