Radomir Antić: Italijani su majstori igre pod pritiskom

Beograd - Put na Evropsko prvenstvo u Poljsku i Ukrajinu 2012. godine fudbalska reprezentacija Srbije trasiraće od septembra kroz kvalifikacije u kojima će za rivale imati selekcije Italije, Severne Irske, Slovenije, Estonije i Farskih Ostrva. Selektor "orlova" Radomir Antić specijalno za "Danas" analizirao je svakog od konkurenata za prvo mesto u Grupi C, posebno naglasivši da će rezultat na kraju takmičenja umnogome zavisiti od rasporeda odigravanja utakmica. 

- Samo se u našoj grupi nalaze tri selekcije koje će igrati u Južnoj Africi na prvenstvu sveta, što potvrđuje da smo mogli i bolje da prođemo. Ipak, trudićemo se da ostvarimo konačni cilj, a to je plasman na šampionat Evrope - rekao je Antić na početku razgovora. 

Italijani su, sigurno je, najteža prepreka. Međutim, čini se da "azuri" nemaju tako jaku selekciju kao pre četiri godine kada su postali prvaci sveta?
- Ne bih se složio sa tim. Činjenica je da ih očekuje smena generacija, tako da je moguće da se posle Svetskog prvenstva u Južnoj Africi od dresa sa državnim grbom oproste Kanavaro, Gatuzo, Pirlo ili neko četvrti. Međutim, to je već njihov problem. Oni, možda, najbolje od svih ekipa na svetu igraju pod pritiskom, tako da im ne bih olako oduzeo status favorita u grupi. 

Nedavno je naša selekcija u prijateljskom meču savladala Severnu Irsku sa 1:0. Koji je recept za trijumf nad Ostrvljanima?
- Kao i u tom duelu, moramo nametnuti svoj stil igre. Predstojeći mečevi će biti takmičarski tako da će se po svemu razlikovati od onog iz polovine novembra prošle godine. Moramo obratiti pažnju na sve detalje, posebno kada budemo gostovali u Belfastu. Njihovi navijači su izuzetno bučni i često znaju da svojom podrškom daju "krila" igračima na terenu. 

Koliko poznajete selekciju Slovenije?
Pratio sam njihove nastupe tokom prethodnih kvalifikacija, gde su pokazali da stasavaju u ozbiljnu evropsku reprezentaciju. Eliminacijom Rusa u baražu, izborili su se za bolji status u očima fudbalskog sveta, tako da će sigurno želeti da se plasiraju i na šampionat Starog kontinenta. Nadam se da ćemo ih u tome onemogućiti. 

Estonija i Srbija će otvoriti listu međusobnih mečeva upravo u predstojećim kvalifikacijama. Kako početi sa "ispisivanjem" pozitivne tradicije?
- Činjenica je da najslabije poznajemo upravo selekciju Estonije, ali ima vremena da i njih stavimo pod "skener". Oni su u kvalifikacijama za šampionat sveta na svom terenu savladali reprezentaciju Belgije sa 2:0, što dovoljno govori da mogu pomrsiti račune favoritima. Moramo biti maksimalno koncentrisani u duelima sa njima jer ćemo samo na taj način eliminisati faktor iznenađenja. 

Možemo li da dodamo dva nova trijumfa na već ostvarenih osam protiv selekcije Farskih Ostrva?
- Oni su, sigurno, najslabija reprezentacija u grupi, ali njihova igra napreduje neverovatnom brzinom jer su pre petnaestak godina bili amaterska ekipa. Sada su ozbiljan tim koji može da bude "kost" u grlu svakome ko prerano upiše bodove. Zato je bolje da sačekamo, pogotovo što je niska temperatura dodatni problem na Ostrvu. 

Raspored mečeva u kvalifikacijama za EP biće preciziran 8. marta u Beogradu. Sa kojim željama ćete dočekati goste?
- Moramo posvetiti ogromnu pažnju razmišljanju o tome kada bi bilo dobro da igramo sa određenim selekcijama. U prethodnim kvalifikacijama smo najslabiju partiju pružili protiv Austrije u junu, kada su igrači bili premoreni posle napornih sezona. Pa, naših 10 fudbalera je osvojilo šampionat sa svojim klubovima prošle sezone, ljudski je što je posle toga bilo dosta slavlja i emotivnog pražnjenja. Moramo se fokusirati na najsitnije detalje, jer upravo oni mogu odlučiti spisak konačnih putnika u Poljsku i Ukrajinu - zaključio je selektor Srbije Radomir Antić. 

Očekujem punu podršku u komšiluku 

- Raduje me to što smo dobili rivale iz relativno bliskih zemalja. Posle ukidanja viza za građane Srbije, očekujem puno naših navijača i na gostovanjima, posebno u Sloveniji i Italiji. U prošlim utakmicama se pokazalo da nam njihova podrška izuzetno mnogo znači - rekao je selektor Antić.

Čas kulture u Belfastu 

- Mislim da će duel protiv selekcije Severne Irske na gostujućem terenu biti posebno interesantan. Iako smo prethodnu utakmicu sa njima igrali u Engleskoj, primetio sam da su njihovi navijači izuzetno disciplinovani, da bodre svoj tim tokom celog meča, ali ne vređaju rivala. Mogu da zamislim kakav ćemo "čas kulture" imati u Belfastu - istakao je prvi strateg "orlova". 

www.danas.rs

Pogledajte još