Pripreme za osnivanje TV kanala na srpskom na Kosovu

PRIŠTINA, 10. februara 2010. (Beta) - Nemački ambasador na Kosovu Hans Diter Štajnbah najavio je osnivanje upravljačke grupe koja će pripremiti otvaranje televizijskog kanala na srpskom jeziku na Kosovu.

Iz Međunarodne civilne kancelarije saopšteno je da su ta kancelarija i Vlada Kosova zatražili od amabasadora Nemačke da lično pomogne osnivanje nezavisnog TV kanala na srpskom jeziku koji bi pokrivao celo Kosovo.

Najavljeno je da će posle konsulatacija sa potencijalnim partnerima tokom narednih sedmica formalno biti osnovana upravljačka grupa. Ambasador "sa zadovoljstvom podržava interes građana Kosova koji se služe srpskim jezikom da dobiju lokalno proizvedene, pribavljene i isporučene informacije i zabavu na svom jeziku", saopšteno je.

Ambasador je, navodi se dalje, uveren da će upravljačka grupa raditi otvoreno i efikasno za ideje, sa jasnim ciljem da se u 2010. godini uspostavi TV kanal na srpskom jeziku, a da će prvi zadatak grupe biti dogovor o institucionalnom i pravnom statusu budućeg TV kanala. Planom međunarodnog posrednika za Kosovo Martija Ahtisarija predviđeno je osnivanje TV kanala sa frekvencijama koje će pokrivati celo Kosovo i koji će emitovati programe na srpskom jeziku.

Pogledajte još