Braća

Najnoviji film Džima Šeridana je drama o porodičnim odnosima, prelomljena kroz priču o dvojici braće od kojih jedan odlazi u rat u Avganistanu. Ujedno je i rimejk istoimene drame danske rediteljke Suzane Bier, snimljene pre samo nekoliko godina, što ga čini najmlađim rimejkom jednog filma.

Sinopsis

Sem i Tom su braća koja se potpuno razlikuju. Stariji Sem je oženjen je devojkom koju voli od srednje škole i sa kojom ima porodicu, dok mlađi Tom ne voli obaveze i u životu se snalazi zahvaljujući šarmu. Kada Sem nestane u misiji u Avganistanu, njegova porodica suočava se sa beznadežnom prazninom. Tom pokušava da ispuni tu prazninu preuzimajući ulogu svog brata i pronalazeći u sebi novi osećaj odgovornosti. Pri tome se zbližava sa Semovom suprugom. Uz osećaj privlačnosti, oboje počinje da muči i osećaj krivice. Taj osećaj postaje još jači kada se preživeli Sem iznenada vrati kući, i suoči sa promenama koje su se desile u njegovom odsustvu. 
O filmu

Dramatični događaji i promene menjaju porodične uloge i odnose u porodici, o čemu govori najnoviji film kultnog i nagrađivanog reditelja Džima Šeridana. Kroz priču o dvojici braće, jednom u misiji u Avganistanu i drugom, koji se brine o njegovoj ženi i ćerkama, film zadire duboko u porodične odnose, govori o dužnosti, odrastanju, i tome koliko rat ranjava i one koji ostaju kod kuće.

Za mnoge ovo može biti film o posledicama rata po (američko) društvo, o „ratu kod kuće” i postraumatskom stresu. Za reditelja je to pre svega film o porodičnim odnosima i osećanjima koja porodicu drže na okupu i kada se dešavaju tragedije. Šeridan, čiji je mlađi brat preminuo od tumora na mozgu kada je imao deset godina, je, kako sam kaže, imao krajnje intimne motive da snimi ovakav film.

Pogledajte još