Staza u Visleru i dalje muči takmičare

VISLER, 19. februara 2010. (Beta-AP) - Takmičari koji će na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru nastupiti u bobu složili su se sa ocenom kolega sankaša da je staza u Visleru izuzetno teška, čak i za najbolje sportiste sveta.

Tokom prva dva dana treninga, najmanje 11 bob posada se izvrnulo zbog čega je učešće dvojice takmičara dovedeno u pitanje.

Udesi su uobičajeni u bobu, ali je pažnja javnosti mnogo više usmerena na bezbednost sportista posle smrti reprezentativca Gruzije u sankanju Nodara Kumaritašvilija, koji je prošle nedelje poginuo kada je pri brzini od 145 kilometara na sat izleteo sa staze.

"Pazite, ova staza može da vas ujede u bilo kom trenutku", rekao je pilot australijske posade Džeremi Rolston.

Drugi trening na stazi preskočio je aktuelni šampion Svetskog kupa u konkurenciji dvoseda Bit Hefti iz Švajcarske kome će za nastup na trci biće potrebna dozvola lekara. Bolnicu je morao da na kratko poseti i Dankan Harvi iz Australije, koji se posle udesa žalio na oštar bol u leđima zbog čega mu je zabranjen današnji trening.

Heftiju, koji je iz bolnice pušten sa modricama po telu i glavi, kao i posekotinama na nogama, za nastup na trci biće potrebna dozvola lekara.

Bolnicu je morao da na kratko poseti i Dankan Harvi iz Australije, koji se posle udesa žalio na oštar bol u leđima zbog čega su mu doktori, kao meru predostrožnosti, zabranili da učestvuje na današnjem treningu.

Teških povreda nije bilo, ali je smrt Kumaritašvilija svima prisutna u podsvesti. "Svi smo mi jedna porodica", kazao je pilot SAD Stiven Holkomb.

"Znam da se sada priča da je (Kumaritašvili) bio neiskusan i šta sve još, ali to svejedno nije trebalo da se desi. A mi tek treba da nastupimo. Znamo da je on dao sve od sebe i zato ćemo i mi ostali to učiniti", dodao je Holkomb.

Smrt Kumaritašvilija uslovila je i skraćivanje staze za sankanje, ali u bobu to nije bilo izvodljivo, jer je takmičarima potrebno više vremena na ravnom delu staze za zalet.

Kanađanin Lindon Raš, ipak, podsetio je da rizik nije nepoznat za bob posade.

"Olimpijske su igre i svi su sada ovde, pitaju se otkud ovoliko udesa. Ali ovo je bob. Udesi se dešavaju. Ovo nije laka staza, ali nije ni najteža", ocenio je Raš.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.