Prodata Titova „Primorka”

Kotor – Titovu jahtu „Primorka”, koja je poslednje četiri godine provela na vezu Lučke kapetanije Kotor, Vlada Crne Gore prodala je pre dva dana slovenačkom biznismenu za 180.000 evra. Ime biznismena koga je zastupao predstavnik „Adrija ervejza” za Crnu Goru Orhan Hodžić nije saopšteno, ali su predstavnici vlade potvrdili da je on bio jedini zainteresovani ponuđač kome je brod prodat po početnoj licitacionoj ceni.
Pred preuzimanje koje će, kako saznajemo, biti obavljeno za sedam dana, jahtu su, pored Hodžića, pregledali predstavnici Ministarstva pomorstva i saobraćaja i telekomunikacija, Ministarstva finansija i Lučke kapetanije. Prema odredbama kupoprodajnog ugovora, kupac je dužan da Ministarstvu finansija uplati novac u roku od sedam dana, dok se depozit od 14.500 evra zadržava i uračunava u cenu.
Ovo reprezantativno plovilo doživotnog predsednika SFRJ sagrađeno je 1974. godine u Italiji i do sada je preživelo nekoliko havarija. Najteža se desila 2003. godine kada je jahta potonula nasukavši se na hrid Krš od Đerana kod Ulcinja. Dugačka je 24,22, široka 6,3 metra. Pokreću je dva motora od po hiljadu kilovata i može da postigne maksimalnu brzinu od 28 čvorova na čas. Drveno korito remontovano je u tivatskom Arsenalu, a remont motora nije dovršen u potpunosti.
Naslednica „Primorke”, „Jadranka” trenutno služi za reprezentativne potrebe crnogorskih zvaničnika i za sada nije na prodaju. 

Ž. Komnenović 

http://www.politika.co.yu

Pogledajte još