Zakon o sprečavanju nasilja u porodici već daje rezultate

Za dva meseca izrečeno je oko 5.000 hitnih mera zaštite od nasilja u porodici, što u statističkom prevodu znači da se dnevno izrekne oko 100 mera za hitno udaljenje nasilnika iz stana, odnosno zabrana prilaska žrtvi nasilja, piše današnja "Politika".

Vanja Macanović, advokat AŽC, u izjavi za taj list zaključuje da su to ohrabrujući efekti dosadašnje primene zakona o sprečavaju nasilja u porodici.

- Ako se u Austriji, koja ima isti broj stanovnika kao i mi, izrekne isti broj hitnih mera zaštite od nasilja u porodici kao i u Srbiji, to znači da se zakon primenjuje. Statistika svedoči da su u junu bile izrečene 1.174 produžene mere zaštite od nasilja u porodici, a u narednom mesecu 1.292 produžene mere zaštite - rekla je ona.

Macanović dodaje da je važno objasniti da, u slučaju nasilja u porodici, policija izriče hitnu meru zaštite u trajanju od 48 časova i nasilnik se udaljava iz stana na dva dana, odnosno dobija zabranu prilaska žrtvi nasilja na 48 sati.

Policija potom obaveštava tužilaštvo i podnosi svu prateću dokumentaciju o konkretnom slučaju, a tužilaštvo ima rok od 24 sata da proceni da li će produženje te hitne mere zaštite zatražiti od suda.

Po zakonu sud takođe ima rok od 24 sata da odluči da li će tu meru zaštitie da produži na 30 dana.

Ako nasilnik prekrši hitnu meru zaštite i priđe žrtvi, policija to prijavljuje prokršajnom sudu koji u tom slučaju moze da izrekne kaznu zatvora do 60 dana.

Prema podacima AŽC, za prvih mesec dana promene zakona, oko 200 nasilnika prekršilo je ovu meru i odmah poslato u zatvor, kaže Macanovićeva.

Ona je istakla da udaljavanje nasilnika iz stana više ne zavisi od subjektivne procene policajca: svaki policajac sada ima listu rizika na osnovu koje donosi procenu o ugroženosti žrtve - ako je samo jedan od rizika prisutan, policajac je dužan da privremeno udalji nasilnika iz stana.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još