Koliko je zapravo opasan analni seks?

Psihoanalitičar Paul Joandris, autor "Vodiča za seks" kaže je u početku, istorijski gledano, analni seks izazivao šok, onda je postao kulturološka pojava, a danas je uobičajena radnja u spavaćim sobama.

- Realno, anus nije stvoren za seks, on je pre svega jednosmeran prolaz. Vagina s druge strane ima debelu, elastičnu formu sposobnu da se rastegne. Rektalno tkivo je tanje i nije elastično zbog čega ga je lakše da dođe do povreda. A te povrede povećavaju rizik da ćete se zaraziti nekom polno prenosivom bolešću, poput rektalne gonoreje, analne hlamidije i HIV-a - navodi ona.

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, analni seks je najriskantniji za prenos virusa HIV-a, ali i HPV-a.

- Jako malo heteroseksualnih muškaraca zaraženo je HIV-om, a polovina su nosioci virusa HPV-a - rekla je i objasnila da HPV može da uzrokuje analne bradavice i analni rak.

Takođe, analni seks uzrokuje i bolove, krvarenje i fekalnu inkontinenciju.

Istraživanje Univerziteta "Northwestern" pokazalo je da žene koje su redovno imale analni seks imale su i promene u stolici, urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

- Najsigurnije je da uvek koristite zaštitu - tvrdi Stričer.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još