Krkobabić: Sprečena katastrofa

BEOGRAD, 24. februar 2010. (FoNet) - Izborili smo se da se od aprila iduće godine penzije u Srbiji usklađuju sa platama u javnom sektoru i tako smo sprečili katastrofu za 1,6 miliona penzionera, izjavio je za potpredsednik Vlade srbije Jovan Krkobabić za Novosti.

"Okosnica složenih, teških i na momente beznadežnih pregovora koji su završeni sporazumom bila je reforma penzijsko-invalidskog sistema. Predstavili smo elemente naše reforme i predstavnici MMF su rekli da je ona urađena iznad svih njihovih očekivanja. Spor je nastao samo oko usklađivanja penzija", rekao je Krkobabić.

On je rekao da je MMF insistirao na usklađivanju sa troškovima života što je on odbacio.

Predložio sam da se penzije usklade sa zaradama, a to je za njih bilo neprihvatljivo. Kroz teške razgovore postigli smo kompromis da se penzije indeksiraju sa zaradama samo u javnom sektoru, i to 18 meseci od aprila 2011. Posle toga da započne usklađivanje visine penzija po novom modelu, istakao je Krkobabić.

U narednom periodu, kako je rekao, do zasedanja borda direktora MMF koji treba da odobre aranžman sa Srbijom, predočićemo im sve detalje. Ali, oko dogovorenog se više nećemo dogovarati.

On je rekao da očekuje da će Srbija biti u prilici da povuče novu tranšu kredita od 350 miliona evra.

Upitan da li će rezultat reforme biti smanjenje broja penzionera, kako smatra ministarka Dragutinović, Krkobabić je rekao da misli da je nisu najbolje razumeli.

"Reforma postepeno usporava proces penzionisanja, a na smanjenje broja utiču i godine korisnika, priroda koja čini da ih ne bude kao juče. Samom tom činjenicom penzionera će biti manje. Nijednom administrativnom ili bilo kojom drugom merom ne dira u stečena prava penzionera".

Krkobabić je potvrdio da ostaju na snazi postojeća zakonska rešenja o starosnoj granici za penziju, 65 godina života i 40 godina staža za muškarce, 60 godina života i 35 godina staža za žene.

On je rekao da se podiže starosna granica za porodičnu penziju sa 55 na 58 za muškarce i sa 50 na 53 godine za žene. Ušteda na toj izmeni je milijardu dinara na godišnjem nivou.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.